10.2 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 3:30
No menu items!

Parchetul EPPO, primul dosar în România. O companie medicală, acuzată de fraude de 3 milioane de euro

spot_img

O societate din domeniul medical, acuzată de fraude legate de obținerea fondurilor europene, este inculpată de procurorii români din EPPO, Parchetul European condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Două persoane au fost trimise în judecată în acest caz, una dintre ele semnând un acord de recunoaștere a vinovăției.

Cătălin Hideg și firma Sanimed Internațional Impex SRL sunt principalii inculpați, acuzați de procurorii europeni că au obținut ilegal fonduri europene, în valoare de 3 milioane de euro. Fondurile erau destinate centrului de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED, la Călugăreni, județul Giurgiu.

Procurorii susțin că omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte, pentru a câștiga licitația, în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentantul unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false, care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul. Conform procurorilor, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns ulterior la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect.

 

În dosar, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul de 3 milioane de euro.

Luna trecută, Raluca Aelenei a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Pedeapsa a fost stabilită la trei ani de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de probă de patru ani. Acordul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti, care urmează să se pronunţe definitiv.

M. Nedelcu