7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 10:13
No menu items!

UPDATE. Percheziții în București, Giurgiu și Ilfov, într-un dosar al Parchetului European. E anchetată o fraudă de 3 milioane euro

spot_img
  • UPDATE

DNA precizează, joi, printr-un comunicat de presă că a început urmărirea penală împotriva omului de afaceri Cătălin Hideg și a firmei Sanimed.

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul 394/VIII/3 din 28 aprilie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de doi oameni de afaceri și a SC SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influență, spălarea banilor, a unor infracțiuni de fals și înșelăciune (comise în diferite forme de participație).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract-cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei. În contextul menționat mai sus, cei doi suspecți ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (O.N.A.C), pentru ca, prin încălcarea legislației primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri și instituția publică menționată, a acordului cadru care viza achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.
Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi anchetează o presupusă fraudă comisă în România, cu o valoare de peste 3 milioane de euro, a transmis, joi, EPPO într-un comunicat de presă. 

Potrivit comunicatului, în acest caz, se bănuieşte că beneficiarul unui proiect finanţat cu fonduri europene a obţinut ilegal suma de 3.073.646,35 euro (14.440.459,60 lei, fonduri nerambursabile), în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020, ca urmare a folosirii de documente false şi declaraţii inexacte.

După obţinerea incorectă a fondurilor, beneficiarul este suspectat că le-a transferat pentru a le masca originea ilicită şi a ascunde astfel frauda. Schema de fraudare are un caracter transfrontalier întrucât beneficiarul a utilizat, prin intermediari, companii cu sediile în Spania, Portugalia şi Cipru.

În urma efectuării percheziţiilor, şase persoane vor fi conduse la biroul EPPO de la Bucureşti pentru a li se prezenta acuzaţiile şi a fi audiate. În prezent, EPPO este în curs de identificare a banilor, bunurilor şi activelor care vor fi îngheţate la valoarea pagubelor.

Procurorul european delegat din România a beneficiat de sprijin din partea procurorilor europeni delegaţi din Spania, Portugalia şi Cipru, care au efectuat investigaţii în jurisdicţiile lor în cadrul mecanismului de cooperare furnizat de regulamentul EPPO.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Raluca Dan