5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 8:26

Papa Francisc despre abuzurile sexuale din Franța: „Este un moment al ruşinii”

spot_img

Papa Francisc a afirmat, miercuri, că este întristat şi ruşinat de neputinţa Bisericii Catolice de a trata problema abuzurilor sexuale suferite de copii în Franţa şi că biserica trebuie să devină „un aşezământ sigur pentru toată lumea”. „Este un moment al ruşinii”, a spus el, transmite Reuters.

„Aş vrea să le transmit victimelor tristeţea şi mâhnirea mea pentru trauma pe care au suferit-o şi totodată ruşinea mea, ruşinea noastră pentru neputinţa prea îndelungată a bisericii de a le plasa în centrul preocupărilor sale”, a spus suveranul pontif cu prilejul audienţei sale generale săptămânale.

Afirmaţiile suveranului pontif intervin după ce marţi au fost date publicităţii concluziile unei anchete de amploare care a scos la iveală faptul că peste 200.000 de copii au fost abuzaţi de clerici din Franţa într-o perioadă de 70 de ani.

Papa Francisc a solicitat totodată catolicilor din Franţa să îşi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate, astfel încât Biserica să devină „un aşezământ sigur pentru toată lumea”.

„Este un moment al ruşinii”, a spus el, lansând un apel către episcopi, îndemnându-i să depună toate eforturile necesare pentru ca „tragedii similare să nu se întâmple din nou”.

Jean-Marc Sauve, preşedintele comisiei care a realizat raportul, a spus că Biserica a arătat indiferenţă timp de ani întregi în ceea ce priveşte abuzurile.

Perioada de vârf a acestora a avut loc între 1950 şi 1970, a precizat comisia în raportul său, cu o creştere din nou a cazurilor la începutul anilor 1990, scrie Agerpres.

Suveranul pontif a adăugat că este apropiat de preoţii francezi care se confruntă în această perioadă cu o încercare ”dificilă, dar sănătoasă”.

Papa Francisc şi-a exprimat şi cu alte ocazii recunoştinţa faţă de victime pentru curajul de a vorbi public şi de a denunţa traumele prin care au trecut.

Miercuri, în a doua parte a zilei, un tribunal din Vatican urmează să pronunţe o sentinţă în cazul unui preot acuzat de abuzuri sexuale comise la un seminar pentru tineri din Vatican înainte de a fi hirotonisit.

Acesta este primul proces de la Vatican care vizează prezumtive abuzuri sexuale petrecute pe teritoriul Sfântului Scaun.