6.5 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 9:37
No menu items!

Orban: Am negociat ”până în pânzele albe” înainte de accepta acordul pentru Ucraina

spot_img

Prim-ministrul Viktor Orban a declarat vineri că a negociat până ”în pânzele albe” pentru Ungaria înainte de a accepta joi un acord cu UE privind acordarea de noi ajutoare Ucrainei și că a evitat riscul de a pierde fondurile UE destinate Budapestei, potrivit Reuters.  

Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să acorde 50 de miliarde de euro ca ajutor Ucrainei, care, defalcat, înseamnă 33 de miliarde împrumuturi și 17 miliarde de euro granturi. Astfel, Uniunea Europeană a transmis un mesaj Statelor Unite ale Americii, unde există o diviziune politică internă cu privire la continuarea susținerii Kievului în lupta sa împotriva Rusiei.

Într-un interviu acordat vineri la radioul de stat, unde se adresează publicului său intern, Orban a declarat că acordul încheiat joi a fost unul bun și că a negociat până la limita maximă. ”Dacă nu s-ar fi ajuns la acest acord și Ungaria ar fi continuat să își folosească dreptul de veto, atunci 26 de state membre ar fi fost de acord să trimită banii în Ucraina… și ar fi luat fondurile alocate Ungariei și le-ar fi trimis și pe acelea în Ucraina – ar fi fost asta bine? Nu trimitem arme, ne luăm banii de la Bruxelles și vom contribui la finanțarea proiectelor civile din Ucraina”, a adăugat Orban.

După ce, în decembrie, Comisia Europeană a dat din nou acces Ungariei la unele tranșe de fondurile UE, în continuare i-a blocat accesul la aproximativ 20 de miliarde de euro, din cauza situației grave referitoare la libertatea presei, corupția la nivel înalt sau la problemele din sistemul achizițiilor publice.

Orban a reiterat că ar trebui să înceapă ”negocierile de pace” între Ucraina și Rusia, deoarece au trecut doi ani de la începutul războiului, iar „timpul este de partea rușilor”.

V. B.