7.7 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 4:15
No menu items!

Ungaria a cedat. Acord în Consilul European pentru ajutorul acordat Ucrainei

spot_img

Cele 27 de țări membre s-au înțeles în privința ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Asta înseamnă că premierul ungar Viktor Orban a renunțat la impunerea unui veto, după blocarea deciziei inițiale din decembrie.

„Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a afirmat Michel.

Ucraina a salutat imediat „contribuția” UE la o „victorie comună” contra Rusiei.

Sergii Marcenko, ministrul de finanțe al Ucrainei a anunțat că finanțarea se va întinde pe 4 ani, iar 39 de miliarde din cele 50 vor fi direcționate către acoperirea nevoilor bugetare ale statului aflat în război cu Rusia.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul European a amenințat explicit Ungaria că o va sabota economic, dacă Budapesta va bloca un nou ajutor pentru Ucraina.

Tiberiu Szabo