28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:33
No menu items!

Opt români au decis să rămână în Afganistan. Cine sunt și de ce au luat această decizie

spot_img

De la momentul căderii Afganistanului în mâinile talibanilor, statul român a evacuat pe rând aproape toți românii aflați pe teritoriul statului afgan. Opt, însă, au refuzat să revină în țară, în ciuda faptului că au fost contactaţi în numeroase rânduri de Celula de criză interinstituţională, dar de fiecare dată au spus că nu vor să fie repatriaţi, scrie „Adevărul”.

Şapte dintre românii care au ales să rămână în Afganistan activează în cadrul unei misiuni a ONU, iar unul dintre ei lucrează în cadrul unui ONG.

Din raţiuni de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea „Adevărul”, nu a vrut să comunice în ce agenţie a ONU activează românii, dar se pare că toţi au preferat să rămână pentru a da o mână de ajutor localnicilor care se află în situații deosebit de dificile și care își duc cu greu existența.

De altfel, astfel de organizaţii au o activitate intensă de la preluarea conducerii de către talibani.

„În ciuda unor provocări imense, organizaţiile umanitare – atât ONU, cât şi organizaţiile neguvernamentale – din Afganistan s-au angajat să rămână şi să ofere ajutor şi servicii către milioane de oameni care au nevoie. (…) Lucrăm pe principiile umanităţii, neutralităţii, imparţialităţii şi independenţei”, a transmis , Biroul ONU pentru afaceri umanitare, OCHA.

C.D.