27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 21:22
No menu items!

Oficial al armatei americane, despre aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka: va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene

spot_img

Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

„O parte a barajului Nova Kakhovka a fost distrus/a eșuat. Inundațiile pe râul Nipru până la Marea Neagră vor afecta de asemenea râurile Bug și Inguleț. Inundațiile vor afecta de asemenea atât centura de linii defensive ruse, cât și potențialul unei traversări a râului de către Forțele Armate ale Ucrainei, liniile de aprovizionare și viitoarea ofensivă în Herson”, a scris generalul american pe pagina sa de Twitter, părând a sugera că crede că Ucraina își va lansa ofensiva mult așteptată în această regiune din sudul țării.

Generalul american vorbește de „inundații semnificative” după distrugerea barajului din Nova Kakhovka

Mark Hertling amintește că distrugerea barajului din Nova Kakhovka va limita de asemenea sau chiar opri cu totul alimentarea cu apă potabilă a Canalului Crimeii, milioane de persoane putând fi afectate de situație.

„Orașe de pe ambele maluri ale râului [Nipru] vor fi afectate de inundații semnificative în următoarele 24 de ore”, adaugă ofițerul american, notând însă că localitățile de pe malul de est/stâng vor resimți mai puternic impactul aruncării în aer a barajului.

Hertling afirmă de asemenea că armata americană a modelat diferite niveluri de pagube în aval pentru a calcula efectele, ele fiind semnificative în fiecare scenariu.

„Acest lucru va afecta ofensiva ucraineană într-un mod serios”, conchide el.

Pe lângă Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, barajul din Nova Kakhovka alimentează cu apă și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află la 150 de kilometri de baraj și folosește apa din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor.

D.Constantin