28.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 15:16
No menu items!

Obuze românești în Ucraina

spot_img

Militarii ucraineni se laudă, pe rețelele de socializare, cum folosesc obuze de fabricație românească pe frontul din Ucraina. În același timp, ucrainenii transmit, în comentarii, aprecieri pentru România care ar fi pus muniția fabricată anul acesta la Romarm la dispoziția armatei ucrainene. Întrebați în repetate rânduri despre un eventual ajutor constând în armament și / sau muniție acordat Ucrainei, oficialii români au evitat un răspuns direct sau au precizat că România se limitează la ajutorul dat refugiaților ucraineni. 

Administratorii contului Ukraine Weapons Tracker, care au publicat primele imagini cu muniția românească, notează că obuzul fabricat la Romarm este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, vehicul de luptă ce a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anul 1972.

„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.

Obuzierul 2S1 Gvozdika a fost exportat sau produs sub licență în toate statele fostului bloc sovietic, inclusiv în România care a trecut în rezervă cele 6 modele 2S1 pe care le avea, începând cu 2005, precum și alte 42 de modele OAPR model 89 (Obuzierul autopropulsat românesc, model 89), o variantă autohtonă a armei care a combinat turela modelului sovietic cu șasiul folosit de MLI-84 (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984).

Și Romarm se laudă pe site-ul oficial cu fabricarea obuzelor de 122 de milimetri de tipul celor prezentate de ucraineni, despre care oficialii companiei precizează că au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15.290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă, se mai arată pe site-ul Romarm. 

Raluca Dan