17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:05
No menu items!

Oana Schmidt Hăineală, retrasă din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției

spot_img

Fosta șefă a CSM, Oana Schmidt Hăineală, ar putea fi retrasă din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției (MJ). La fel, și colegul său, procurorul Constantin Sima.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încetarea detașării celor doi la MJ, invocând “necesitatea derulării în condiții de imparțialitate” a anchetei DNA privind adoptarea ordonanței de urgență ce vizează modificarea Codurilor penale, precum și proiectul de lege referitor la grațiere. Solicitarea procurorului general indică faptul că Oana Schmidt Hăineală și Constantin Sima ar fi contribuit la realizarea și avizarea celor două proiecte de acte normative, din pozițiile de secretari de stat.

“Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, precizează Parchetul General într-un comunicat de presă.

Numele fostei șefe a CSM, Oana Schmidt Hăineală, a fost implicat în mai multe scandaluri, pierzând procese împotriva unor instituții media.

Constantin Sima este secretarul de stat căruia ministrul justiției, Florin Iordache, îi delegase atribuțiile sale curente, referitoare la desfășurarea activității Ministerului Justiției, până pe 7 februarie, după cum a precizat joi purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liță.

Raluca Dan