13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:08
No menu items!

O femeie din Pakistan a fost condamnată la moarte pentru niște pamflete

spot_img

Un tribunal pakistanez a dat, marți, un verdict de condamnare la moarte pentru o femeie care a scris pamflete considerate jignitoare la adresa profetului Mohamed. Sentința poate fi contestată. 

 

În 2013, un cleric local a depus împotriva femeii respective o plângere potrivit căreia acuzata susţinea că este ea însăşi profet.

Femeia avea o „instabilitate mentală la momentul producerii incidentului” şi pamfletele nu erau scrise de ea, a declarat avocatul apărării, Mian Muhammad Ramzan.

Acuzata are dreptul de a contesta în apel decizia la Înalta Curte din Lahore.

Blasfemia este un subiect sensibil în Pakistan.

Cei acuzaţi pot deveni ţinte ale grupurilor de justiţiari musulmani.

În unele cazuri, acuzaţii au fost împuşcaţi mortal, îngropaţi de vii sau biciuiţi până la moarte.

Anul trecut, un bărbat americano-pakistanez care aparţinea sectei religioase Ahmadiyya a fost împuşcat mortal într-un tribunal în timp ce era judecat în conformitate cu legislaţia pakistaneză privind blasfemia.

Extremiştii islamici au organizat în 2018 proteste masive împotriva achitării Asiei Bibi, o femeie creştină care în 2010 fusese condamnată la moarte pentru blasfemie.

Cazul Bibi a atras atenţia internaţională şi a condus la asasinarea în 2011 a guvernatorului statului indian Punjab, Salman Taseer, care încercase să reformeze legislaţia privind blasfemia.