luni, 25 ianuarie 2021 - 20:18

O criză de cipuri lovește din plin piața produselor smart. Urmează scumpirile

Moderna anunță că vaccinul său este eficient și împotriva tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud

moderna a anunțat, luni, printr-un comunicat, că vaccinul anti-Covid dezvoltat de companie neutralizează tulpinile identificate în Marea Britanie și Africa de Sud. „Vaccinul COVID-19 produs...

Lista funcţiilor vizate de USR-PLUS în toate ministerele și instituțiile

USR-PLUS negociază, zilele acestea, funcțiile pe care le vizează în toate agențiile și ministerele. Conform stiripesurse.ro, formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș...

Ministerul Sănătății explică ce înseamnă “95% eficacitate” la vaccinul COVID-19

Ministerul Sănătății a dat, luni, explicații despre ce  înseamnă eficacitatea de 95% la un vaccin. „Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi ușor...

Senatorii și-au votat bugetul pe 2021. Ce sumă va fi alocată pensiilor speciale, ale foștilor senatori

Senatorii și-au votat bugetul, într-o sesiune extraordinară de luni, 25 ianuarie. Proiectul bugetului, votat de 88 de senatori "pentru" și cu 44 de abțineri,...

Producătorii de mașini și dispozitive electronice, de la televizoare la smartphone-uri, trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa globală de cipuri, care provoacă întârzieri în producție, în timp ce piața dădea semne de revenire din criza coronavirusului, relatează Reuters.

Problema are mai multe cauze, spun executivii din industrie și analiștii, inclusiv achiziționarea în vrac de către sancțiunile SUA a lovit gigantul tehnologic chinez Huawei Technologies, un incendiu la o fabrică de cipuri din Japonia, restricțiile pandemiei în Asia de Sud-Est și o grevă în Franța.

Cu toate acestea, mai grav, s-au înregistrat investiții insuficiente în fabricile de cipurilor de 8 inci, deținute în principal de firme asiatice, ceea ce înseamnă că s-au străduit să crească producția, deoarece cererea de telefoane 5G, laptopuri și mașini a crescut mai repede decât se aștepta.

„Pentru întreaga industrie electronică, am experimentat o penurie de componente”, a declarat Donny Zhang, CEO al companiei de aprovizionare Sand și Wave din Shenzhen, care a declarat că se confruntă cu întârzieri în obținerea unei unități de microcontrolere care a fost cheia unei căști inteligente, produs la care lucra.

„Am intenționat inițial să finalizăm producția într-o lună, dar acum se pare că va trebui să o facem în două.”

O sursă de la un furnizor japonez de componente electronice a declarat că observă deficiențe de cipuri WiFi și Bluetooth și se așteaptă la întârzieri de peste 10 săptămâni.

Industria auto din China, care a semnalat problema la începutul acestei luni, anticipează că producția unor producători auto chinezi va fi afectată în primul trimestru al anului viitor, potrivit unui oficial de rang înalt al asociației industriale.

CERERE CURENTĂ

Cererea consumatorilor din China, în special pentru autoturisme, a revenit în mod neașteptat rapid din criza coronavirusului, iar comenzile pentru produse precum laptopuri și telefoane mobile din regiunile care încă se confruntă cu restricții de pandemie, precum Europa și Statele Unite, au crescut de asemenea.

„Deoarece (aceste produse) toate concurează pentru aceleași resurse fab (fabricație), deficitul este în toate aceste sectoare și în altele. Acestea sunt doar cele mai evidente în acest moment”, a declarat Kevin Anderson, analist senior la Omdia.

Furnizorul olandez de cipuri auto NXP Semiconductors le-a spus clienților că trebuie să crească prețurile la toate produsele din cauza unei „creșteri semnificative” a costurilor materialelor și a „unei penurii severe” de cipuri, a relatat Reuters luna aceasta.

„Afacerile s-au întors mult mai repede decât ne așteptam”, a declarat Kurt Sievers, CEO al NXP, cotidianului german Handelsblatt, într-un interviu din 11 decembrie. Drept urmare, nu suntem în stare să ținem pasul în anumite domenii. ”

Alți factori pe termen scurt pentru lipsa cipurilor includ stocarea de către gigantul de telecomunicații Huawei înainte de jumătatea lunii septembrie, când furnizorii săi au trebuit să respecte sancțiunile SUA, a declarat analistul CICC Huang Leping într-o notă din 11 decembrie.

Acest lucru a fost agravat de rivalii Huawei, cum ar fi Xiaomi, care caută să câștige cote de piață prin intensificarea comenzilor de componente, a adăugat el.

Xiaomi și Huawei au refuzat să comenteze.

Producătorii de electronice, inclusiv Panasonic Corp și Yamaha Corp, avertizează că se confruntă cu unele deficiențe de cipuri care încetinesc producția de echipamente audio și camere video după ce un incendiu masiv din octombrie a deteriorat o fabrică de cipuri deținută de Asahi Kasei Microdevices Corp (AKM), o unitate a Asahi Kasei Corp, în sudul Japoniei.

Preocupările au apărut și în legătură cu grevele din Franța la producătorul de cipuri STMicroelectronics.

Eric Potard, liderul sindicatului CFDT din cadrul grupului, a declarat că greva a dus la o scădere a activității de aproximativ 8%. Cu toate acestea, STMicro a spus că nu a avut niciun impact asupra producției.

‘CAPACITATE MAXIMĂ’

Creșterea cererii a însemnat că fabricile de 8 inci, care tind să producă așchii mai vechi, mai puțin sofisticate, sunt supuse tensiunii, au spus analiștii și surse din industrie.

TSMC din Taiwan domină piața producției de cipuri contractuale, Samsung urmând o secundă îndepărtată, urmată de aprecieri precum SMIC, GlobalFoundries și UMC, conform datelor Trendforce.

„Problema pare să se afle în principal în turnătorii”, a declarat o sursă europeană a industriei semiconductoarelor, care a spus că TSMC și GlobalFoundries, în special, par să fie sub presiune.

“Se pare că sunt aproape la limită”, a spus sursa, referindu-se la TSMC.

TSMC, care numără Apple și Qualcomm în rândul clienților, a refuzat să comenteze, dar s-a referit la comentariile făcute de președintele său săptămâna aceasta care au descris capacitatea firmei ca fiind „strânsă”.

Un purtător de cuvânt al GlobalFoundries a declarat că investește în „creșterea capacității pentru a satisface această cerere fără precedent”. În prezent, firma își crește nivelul de producție și intenționează să își dubleze cheltuielile de capital medii anuale anul viitor pentru a extinde în continuare capacitatea, a adăugat el.

Un oficial al companiei de turnătorie sud-coreeană DB Hitek, care produce chips-uri pentru ca Apple să le folosească în tablete, a declarat că fabricile sale de 8 inch funcționează la capacitate maximă cel puțin pentru următoarele șase luni, cu o aprovizionare restrânsă anticipată până la a doua jumătate din anul viitor.

Statele Unite au limitat, de asemenea, capacitatea producătorului de chipuri de top din China, SMIC, de a obține echipamente și materii prime fabricate în SUA, exacerbând criza de aprovizionare. SMIC nu a răspuns la o cerere de comentariu.

Firmele de turnătorie precum DB Hitek, UMC și SMIC au declarat în declarațiile recente ale companiei că fabricile lor funcționează la capacitate maximă în al treilea trimestru.

“Ne așteptăm ca ratele noastre de utilizare să rămână solide pentru moment”, a declarat DB Hitek pentru Reuters.

SURSA: REUTERS

Noua tulpină de coronavirus, confirmată în Suceava la un bărbat sosit din Marea Britanie

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 a fost depistată și la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în România...

Brexit. Cum este afectat comerțul online. Problemele cumpărătorilor din afara și din interiorul Marii Britanii

Ieșirea Marii Britanii din UE și noile reguli de comerț au provocat apariția unor costuri noi pentru clienții magazinelor online din cele două blocuri,...

Cîțu: Pensiile vor fi indexate conform legii. Surse din Guvern: Pensiile vor fi înghețate după majorarea din 2020

Premierul Florin Cîțu a afirmat luni că bugetul pe 2021 se va construi pe actuala legislație, care prevede indexarea pensiilor cu rata inflației. Acesta...

Caii chinuiți găsiți pe un câmp din Techirghiol ar aparține unui procuror DIICOT

Peste 40 de cai au fost filmați, duminica trecută, pe un câmp din localitatea Techirghiol, județul Constanța, în condiții inumane, vizibil slăbiți și înfometați....

Premierul Florin Cîțu vrea să umble la salariile bugetarilor, deși protestele se țin lanț

Premierul Florin Cîțu susține că legea salarizării trebuie rediscutată, astfel încât bugetarii să aibă o creștere salarială în funcție de performanțele pe care le...