Nunta la care au murit 131 de oameni. Arabia Saudită neagă implicarea în atacul armat

Coaliția arabă implicată în conflictul din Yemen pentru a ajuta guvernul în lupta împotriva rebelilor houthi a negat marți orice responsabilitate pentru atacul aerian în urma caruia au murit 131 de oameni, relatează AFP.

Coalitia, condusă de Arabia Saudită, “nu a desfășurat raiduri aeriene în această regiune în ultimele trei zile”, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Ali Al-Assiri. Informațiile care impută bombardamentul coaliției sunt “total mincinoase”, a adăugat acesta.

Cel puțin 131 de persoane au fost ucise luni în Yemen, când coaliția condusă de saudiți împotriva rebelilor houthi a bombardat un sat situat în apropiere de portul Mokha de la Marea Roșie unde avea loc o petrecere de nuntă.

Atacul sângeros a avut loc în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în discursul susținut la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, a făcut apel la alianța condusă de Arabia Saudita să pună capăt campaniei sale de bombardamente.

Un șeic local a declarat pentru DPA că aviatia coaliției a bombardat mai întâi un pavilion destinat femeilor invitate la nunta care a avut loc în satul Wagha, în timp ce ele erau strânse în jurul miresei.

Un al doilea atac aerian a avut loc asupra pavilionului pentru bărbați, a precizat Sheikh Abdullah al-Fadhli pentru agenția germană de presă, după ce a vizitat locul tragediei. Al-Fadhli, membru în consiliul local din Mocha, a afirmat că nu erau nici un fel de poziții militare ale combatanților șiiți houthi în vecinătatea locului unde se desfășura nunta.

Potrivit ONU, peste 2.000 de civili au fost uciși în conflictul din Yemen.

R.D.

foto: AP

NICIUN COMENTARIU