1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 23:10
No menu items!

Noul guvern al Olandei, învestit după zece luni de la alegeri

spot_img

Noul guvern olandez a fost învestit, luni, după un număr record de 299 de zile de la alegerile legislative. Este cel de-al patrulea executiv condus de premierul Mark Rutte, transmite Reuters.

Noua coaliţie de guvernare a Țărilor de Jos a promis cheltuieli generoase pentru energie sustenabilă, locuinţe, creşe şi educaţie, dar va trebui mai întâi să facă faţă crizei sanitare, în condiţiile în care varianta Omicron a provocat niveluri record ale infectărilor.

Guvernul va trebui să decidă până vineri dacă lockdown-ul care a închis majoritatea locurilor publice de la mijlocul lunii decembrie poate fi relaxat în pofida valului de noi infectări cu SARS-CoV-2.

Deşi coaliţia are în componenţă acelaşi patru formaţiuni care au guvernat din 2017, a fost nevoie de aproape zece luni pentru a le readuce împreună după ce alegerile neconcludente din 17 martie 2021 au sporit reticenţa partidelor de a face compromisuri, notează Agerpres.

Luna trecută, partidele au convenit în final asupra unui pact de guvernare, în care au lăsat în urmă anii de austeritate, cu o serie de planuri de cheltuieli alimentate de rate extrem de scăzute ale dobânzilor.