18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:57
No menu items!

Nou scandal în coaliție. PNL anunță că NU va vota proiectul USR PLUS, „o zi liberă pentru vaccinare”

spot_img

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, luni, că partidul său nu va vota alături de USR PLUS proiectul de lege inițiat de formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș, care prevede acordarea unei zile libere pentru persoanele care doresc să se vaccineze.

„Nu au discutat cu noi înainte de depunerea acestui proiect, NU avem nicio obligație”, a mai afirmat Orban, care a explicat apoi că strategia de vaccinare a Guvernului, deja implementată, este foarte bună și va rămâne așa cum este, nu trebuie modificată.

Comisia de muncă a Senatului a acordat, săptămâna trecută, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de modificare a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept putând fi acordat părintelui care îşi vaccinează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii USR PLUS Oana Ţoiu şi Radu Molnar.

Proiectul de act normativ mai prevede posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept se acordă pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.