4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 14:56
No menu items!

Nou bilanț al loviturii de stat eșuate din Turcia: 6.000 de rețineri. Erdogan cere SUA extrădarea lui Gulen

spot_img

Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a anunțat că aproximativ 6.000 de persoane au fost reținute în Turcia până în prezent în legătură cu puciul eșuat și că se așteaptă să aibă loc alte arestări, relatează duminică Reuters și AFP.

Operațiunea ”continuă în acest moment. Sunt aproximativ 6.000 de persoane în arest. Numărul arestărilor va depăși 6.000”, a afirmat Bozdag, potrivit canalului de televiziune NTV și agenției de presă Anadolu, citate de Agerpres.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite, sâmbătă seară, să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat că s-ar afla la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia, potrivit AP.

Erdogan a declarat că Statele Unite, partener strategic al Turciei, trebuie să dea un răspuns afirmativ solicitării Ankarei de extrădare a lui Fethullah Gulen.

Liderul de la Ankara a argumentat că Turcia nu a respins niciodată vreo solicitare americană de extrădare a “teroriştilor”.

Un oficial turc a declarat, sub protecţia anonimatului, că Ankara “pregăteşte o solicitare formală de extrădare a lui Fehtullah Gulen, oferind informaţii detaliate despre activităţile ilegale ale acestuia”.

Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat sâmbătă dimineaţă că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi “în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieşte clericul musulman turc. “Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia”, a adăugat Yildirim.

În aprilie, preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute “prin spatele” său care s-ar înscrie în eforturi de “divizare” a Turciei.

Clericul musulman Fethullah Gülen este un fost aliat al lui Erdogan, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), şi s-a stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie.

Fethullah Gulen, ai cărui adepţi sunt acuzaţi pentru puciul militar eşuat din Turcia, a sugerat, potrivit Reuters, că tentativa de răsturnare a preşedintelui Erdogan ar fi putut fi înscenată.

“Există o mică şansă, există posibilitatea să fi fost o lovitură de stat înscenată”, a declarat Gulen, care a adăugat că “ar putea fi un motiv pentru acuzaţii şi asocieri”.

Clericul musulman a mai afirmat că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară, dar a criticat şi administraţia preşedintelui Tayyip Erdogan.

R.D.

foto: AP/Agerpres