3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:29
No menu items!

Noile idemnizații pentru mame, de la 1 iulie. Recalculările se vor face automat în 140.000 de cazuri

spot_img

Normele de aplicare a legii privind acordarea indemnizaţiilor şi concediului pentru creşterea copilului au fost aprobate, miercuri, de Guvern. Anunțul a fost făcut de ministrul muncii, Dragoş Pîslaru.

“Este foarte important de comunicat că, din 180.000 de potenţiali beneficiari ai acestui act normativ, pentru 140.000 recalculările se vor face automat. Prin urmare, nu va fi nevoie ca aceşti oameni să vină la ghişee, nu trebuie să meargă pe drum, nu trebuie să facă noi documente”, a declarat ministrul la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Potrivit lui Pîslaru, persoanele care la 1 iulie se află în plată nu trebuie să depună cerere de prelungire a concediului  pentru creșterea copilului, iar cele care au revenit la lucru pot beneficia de prelungirea perioadei, dar trebuie să depună formularul cu maximum 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani de către copil.

Ministrul muncii a precizat procedurile au fost simplificate, astfel încât, dacă în prezent se depun trei formulare (indemnizaţie, alocaţie şi reinserţie), de la 1 iulie, se va depune doar unul, care să cuprindă cele trei date. În plus, documentele vor putea fi trimise prin poştă sau în format electronic, nemaifiind nevoie ca beneficiarul să se prezinte la un ghişeu.

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii martie, în calitate de for decizional, proiectul de lege potrivit căruia cresc indemnizaţiile pentru creşterea copilului și este eliminat plafonul de 3.400 de lei pentru părinţii care câştigă mai mult de atât.

R.D.