15.6 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 14:38

Nemulțumire în Roșia Montana după includerea sit-ului în UNESCO: “O decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară”

spot_img

Decizia UNESCO de a include situl Roșia Montană în patrimoniul mondial nu bucură deloc autoritățile și nici pe locuitori. Aceștia se consideră săraci și fără ajutor, iar acum, singurul lor beneficiu este acela de primi vizite, a spus primarul Eugen Furdui.

“Nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru ţară”, a spus primarul din Roşia Montană Eugen Furdui.

„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil”, a spus Furdui la Digi24.

Primarul a adăugat că localitatea a fost grav afectată de inundaţii şi multe case sunt avariate.

„Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a adăugat el.

El a explicat că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”.

Potrivit primarului, „oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut” şi faptul că nu văd „alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană.

El a mai anunţat că va cere fonduri de la autorităţi în acest sens şi a adăugat că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

C.D.