17.4 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 4:24
No menu items!

Nelu Tătaru – interviu în lacrimi, la Antena 3, la un an de la începutul pandemiei

spot_img

La un an de la debutul pandemiei de COVID în România, fostul ministrul al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre cum a făcut faţă presiunii sistemul medical într-un an plin de provocări: „Ştiam ce sistem medical avem, ştiam că nu vom rezista”.

„Îmi aduc acum aminte de lungile discuţii pe care le aveam împreună şi de relatările pe care le aveam, poate chiar uneori lăcrimând împreună de strigătele celor din Suceava. Cred că acela a fost momentul cel mai tragic fiindcă nici nu ştiam, nici nu aveam cu ce şi nici nu vedeam o ieşire, a spus fostul ministru.

„Starea de urgenţă, dacă mă întrebaţi acum s-a luat decizia cea mai corectă. În consecinţă, n-am avut acelaşi număr de victime ca în Italia sau Spania, ştiam ce sistem medical avem, ştiam că nu vom rezista nici măcar pe un sfert cât au rezistat Spania şi Italia. A venit perioada stării de alertă cu anumite relaxări, am contat foarte mult pe parteneriatul asociaţiilor, societăţilor economice, populaţiei generale în a trece uşor acest val.

Nelu Tătaru susține că din toamnă, valul doi al pandemiei a dus țara noastră foarte aproape de un COLAPS.
 
„Ce-am putut să vedem în această pandemie ne-a arătat sistemul aşa cum poate cea mai mare parte dintre noi îl cunoşteam şi nu ştiu dacă era nevoie să-l dezgolim ca să-l vedem în toată plenitudinea lui, ce-am descoperit am descoperit un management de forţă, la pământ plecând de la legislaţie.
 
Avem 30 de ani de la Revoluţie, o generaţie, cred că am trecut într-o altă generaţie şi dacă în acest moment nu beneficiem de acest declic când o mare masă a populaţiei este deacord cu noi şi ar accepta chiar şi nepopulare, anumite reforme dar să trecem peste ce am trecut şi în acest an cred că am pierdut  dacă nu realizăm că acesta este momentul. Nu vom mai facea această reformă nici peste 10 ani dacă nu o facem acum. Şi cred că sănătatea şi învăţământul nu au culoare politică”, a mai spus Nelu Tătaru.
 
„Ne putem bucura dacă ne uităm în urmă la anul pe care l-am trecut, dacă ne uităm în perspectivă, trebuie să rămânem precauţi. Încă nu am scăpat! Spuneam încă de la început că o pandemie durează un an jumătate, doi. A trecut un an, mai avem jumătate sau încă un an. A doua jumătate a anului 2021 ne va spune dacă putem răsufla uşuraţi sau mai avem de acceptat nişte restricţii”, a mai spus fostul ministrul al Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-un interviu la Antena 3.