3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:36
No menu items!

Negocierile PNL-PSD, finalizate astăzi. Cîțu:„Terminăm programul de guvernare și sperăm să avem și numele de premier”

spot_img

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, înaintea negocierilor cu PSD, că numele premierului ar putea fi stabilit duminică, când vor fi finalizate și detaliile pentru programul de guvernare.

Negocierile pe programul de guvernare al viitorului Guvern PNL-PSD-UDMR continuă astăzi, urmând să fie finalizate chestiuni legate de Finanţe, Justiţie şi Muncă, după ce sâmbătă liberalii și social-democrații au convenit asupra capitolelor pe Economie.

Cîțu susține că PNL a demonstrat că veniturile bugetare pot crește fără impunerea unor taxe suplimentare, în timp ce PSD susține că este nevoie de suprataxări. Surse politice spun că PSD vrea impozit pe venitul global în 2023, iar Marcel Ciolacu susține că este vorba doar despre bunurile de lux, cele accizate, de impozit la a doua sau la a treia casă.

Florin Cîțu a subliniat, duminică dimineață, că „sunt niște divergențe”, în privința propunerilor PSD pe fiscalitate. 

„Nu e un blocaj. Sunt încă aceste divergenţe, eventual la modul în care noi vedem să administrăm o economie. Noi am arătat, în ultimii doi ani de zile, că se poate să ai şi venituri bugetare mai mari, fără să creşti taxe şi să ai o redistribuţie pe care o face piaţa. Noi aşa credem, că fără intervenţia statului, se pot redistribui resursele în economie, echitabile, eficient. De partea cealaltă, bineînţeles se doreşte intervenţia statului. Aşa se crede că se poate redistribui avuţia. Am spus şi ieri, este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care eu le-am contracarat în programul lui Dragnea. Şi taxa de solidaritate, şi impozitul pe venit global, sunt mai multe acolo. Am revăzut programul acela, că tot ce era acolo este în acest program”, a spus Cîțu.

Premierul interimar a fost întrebat și dacă se iau în calcul concedieri în rândul bugetarilor.

“Aparatul bugetar este supradimensionat, serviciile pe care le primim de la stat nu sunt eficiente şi eu vreau performanţă de la angajaţii din sectorul public, vreau să fie bine plătiţi cei care fac performanţă, iar cei care sunt acolo pe pile şi pe prietenii, să nu mai existe acolo”, a precizat Florin Cîțu, menționând că este nevoie de o reformă a administrației publice pentru a putea fi găsite resurse și pentru creșteri de salarii și creșteri de pensii.

În privința SIIJ, Cîțu a spus că în acest caz a fost făcut „un progres”. „Ceea ce am agreat este că trebuie să respectăm MCV. Toți de la masă am fost de acord să respectăm MCV”, a precizat liderul PNL.

Întrebat despre premierul unui guvern PNL-PSD-UDMR, Florin Cîțu a răspuns că acest lucru ar putea fi convenit chiar astăzi.

”Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României”, a adăugat Cîţu. 

Potrivit unor surse politice, propunerea de premier din partea social-democraților este Marcel Ciolacu, iar liberalii merg înainte cu Florin Cîțu. PSD nu va accepta însă varianta PNL, fiind de acord în schimb cu Nicolae Ciucă.

                                                                                                                 Adina Silav