25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:32
No menu items!

Negocierile PNL PSD, faza pe premier. Florin Cîțu ar fi de acord cu prim-ministru de la PSD

spot_img

Întâlnirea de luni seară, de la Guvern, între Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor nu a ajuns la o concluzie clară privind desemnarea unui premier, ci doar la hotărârea ca prim-ministrul să fie desemnat prin rotație, câte un an și jumătate, doar de la PSD și PNL, și nu de la UDMR.

Marți, liderii PNL urmează să se reunească într-o ședință a conducerii partidului, pentru a stabili clar dacă cedează funcția de premier PSD-ului sau nu. Mai mult, chiar decizia ca cele două partide să dea premierul prin rotație, stabilită deja în cadrul negocierilor, trebuie supusă votului Consiliului Național al PNL.

Surse politice au declarat că președintele PNL Florin Cîțu ar fi de acord ca premierul desemnat să fie de la PSD, chiar Marcel Ciolacu, cu condiția ca el să fie vicepremier și ministru de Finanțe, portofoliu pe care nu vrea să îl lase PSD-ului.

Aceleași surse susțin că în cazul desemnării primului premier din rotație de la PNL, Florin Cîțu insistă ca el să fie cel nominalizat, deși PSD a anunțat clar că nu este de acord. Nici președintele Klaus Iohannis nu ar mai fi de acord cu desemnarea lui Cîțu, deoarece l-ar prefera, de la PNL, pe Nicolae Ciucă, agreat și de PSD.

Marți seară este așteptată o decizie finală asupra premierului desemnat și a listei de miniștri, urmând ca PNL, PSD și UDMR să meargă la consultările cu Klaus Iohannis cel târziu joi, iar săptămâna viitoare să fie dat votul în Parlament.

Marilena Nedelcu