25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:59
No menu items!

Negocieri PSD-PNL-UDMR. 21 de ministere, Secretarul general al Guvernului devine membru al Guvernului

spot_img

Florin Cîțu nu îl vrea pe Nicolae Ciucă premier, deși acesta este agreat deja de PSD, conform unor surse politice participante la negocierile pentru formarea viitorului guvern PSD-PNL-UDMR. Deși nu au detaliat nume de miniștri, viitorii parteneri de guvernare au început deja să stabilească structura noului guvern – 21 de ministere, iar secretarul general al Guvernului devine, și el, membru al Guvernului.

Surse politice au declarat că președintele PNL Florin Cîțu nu ar mai fi de acord ca premierul desemnat să fie din nou Nicolae Ciucă, deși știe că actualul ministru interimar de la Apărare este acceptat de PSD. Cîțu și-ar dori să revină ca premier, dar nu a pus încă problema la discuțiile care se desfășoară, deocamdată, pe programul de guvernare. 

PSD a spus și public că nu îl va accepta pe Florin Cîțu premier, dar acesta speră că și liberalii vor putea pune, apoi, condiții ca anumiți lideri PSD să nu facă parte din guvern – Sorin Grindeanu din cauza OUG 13, Vasile Dîncu sau chiar Alexandru Rafila.

Aceleași surse au declarat că nici PNL, nici alți lideri nu au programat, deocamdată, vreo întâlnire cu Klaus Iohannis.

Chiar dacă nu au ajuns încă la propuneri de miniștri, discuțiile dintre PNL și PSD s-au axat, atât marți, cît și miercuri dimineață, pe mărirea numărului de portofolii din viitorul Guvern, la 21. IMM-urile vor fi din nou un minister separat de ministerul Economiei, din care fac parte acum, de exemplu.

Și ministerul Muncii și Protecției Sociale ar urma să fie împărțit în două, a doua parte, cea nouă, fiind cea legată de problematica de Familie și Nevoi Sociale.

Și postul de secretar general al Guvernului va fi asimilat Guvernului, ca membru al Executivului. SGG este acum aparatul de lucru al Guvernului, iar secretarul general este numit de premier.

Marilena Nedelcu