3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 6:33
No menu items!

Modul în care sistemul imunitar al copiilor păcălește infecția cu Sars-CoV-2

spot_img

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează de ce copiii mici reprezintă doar un procent mic de infecții cu COVID-19: sistemul lor imunitar pare mai bine echipat pentru a elimina SARS-CoV-2 decât al adulților, explică revista Nature într-un articol medical publicat joi.

Unii copii care se infectează nu dau niciodată rezultate pozitive pentru virus la un test standard de ARN, chiar dacă dezvoltă simptome și prezintă anticorpi specifici SARS-CoV-2. Sistemul lor imunitar vede virusul „și montează acest răspuns imun foarte rapid și eficient care îl oprește, înainte ca acesta să aibă șansa de a se replica până la punctul în care este pozitiv la testul de diagnosticare a tamponului”, spune imunologul Melanie Neeland. Se consideră că sursa avantajului imun al copiilor provine dintr-unul sau mai mulți dintre acești factori:

  • Celulele T ale copiilor nu sunt instruite, deci ar putea avea o capacitate mai mare de a răspunde la noi viruși.
  • Copiii ar putea avea un răspuns imun înnăscut puternic de la naștere, deși acest lucru ridică întrebarea de ce nu este la fel cu alte virusuri care pot provoca boli severe la copii.
  • S-ar putea să fie datorită protecției anticorpilor împotriva coronavirusurilor sezoniere de răceală obișnuită, care se extind la copii.
  • Copiii ar putea primi o cantitate virală mai mică atunci când sunt expuși la SARS-CoV-2, deoarece nasul lor conține mai puțini receptori ACE2 pe care virusul îi folosește pentru a avea acces.