25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 17:54
No menu items!

Crește uriașă pe burse a companiilor farma care folosesc editarea genetică

spot_img

Un trio de companii de biotehnologie care folosesc tehnologia de editare genetică Crispr pentru a-și crea medicamentele experimentale continuă să înregistreze cote maxime după o conferință medicală cheie din weekendul trecut, scrie Bloomberg.

Crispr Therapeutics AG, Editas Medicine Inc. și Intellia Therapeutics Inc. s-au întâlnit, săptămâna aceasta, după ce au promis actualizări la întâlnirea virtuală a Societății Americane de Hematologie (ASH) pentru tehnica pe care se bazează tratamentele lor. Rezultatele efectuate de Crispr și de partenerul său Vertex Pharmaceuticals Inc. au arătat că terapia lor pentru beta talasemie și boala falciformă poate avea beneficii curative, prezentând potențialul tehnologiei la mai mulți pacienți.

Editas a crescut cu peste 40% până acum, în timp ce Intellia a câștigat 15%. Acțiunile de la Crispr au urcat cu aproape 4%. Cele trei acțiuni au adăugat aproximativ 1,75 miliarde de dolari în valoare de piață de la sfârșit de săptămână, în timp ce analiștii au colectat laude și investitorii s-au dublat la pariurile pentru tehnologia medicală.

Intellia și Editas studiază tratamente care utilizează aceeași tehnologie de editare a genelor, dar sunt mult mai mici și în studiile umane în stadiile anterioare. Editas a terminat dozarea primului grup de pacienți cu EDIT-101, o terapie experimentală pentru o boală rară a ochilor, în timp ce Intellia a început recent un studiu pe o boală rară și fatală cunoscută sub numele de amiloidoza transtiretinei.

Cu cele mai recente câștiguri, Crispr se mândrește cu o capitalizare de piață de aproximativ 10,8 miliarde de dolari, comparativ cu valori mai modeste de 3,2 miliarde de dolari pentru Intellia și 3,1 miliarde de dolari pentru Editas. Câștigurile pentru trio din acest an variază de la ascensiunea de 68% a lui Editas până la creșterea de 242% a Intellia, deși rentabilitățile sunt mai mult decât duble față de indicele Nasdaq Biotech, atent monitorizat, care este în creștere cu 24%.