9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:28
No menu items!

Modificări în legislația privind recunoașterea meritului personalului militar

spot_img

Senatul a aprobat, în ședința plenului de marți, propunerea legislativă a senatorului UNPR Marian Vasiliev care modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului 82/2006 în sensul atribuirii calității de „veteran” și celor care au participat la misiuni militare desfășurate în afara României înainte de anul 1990.

Potrivit Agerpres, propunerea legislativă, aprobată cu 92 de voturi „pentru” și o abținere, modifică articolul 10, alin. 1 al textului ordonanței astfel: „calitatea de <<veteran>> se atribuie personalului armatei care a participat la acțiuni militare și îndeplinește condițiile prevăzute de prezenta OUG”.

Printr-un amendament al comisiei de specialitate s-a introdus o excepție de la prevederea amintită prin care calitatea de „veteran” se poate atribui, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, și „personalului armatei care a participat, anterior anului 1990, la misiuni și operații în afara teritoriului statului român”.

În expunerea de motive a propunerii de lege care modifică OUG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, inițiatorul susține că s-a putut consta o „discriminare” întrucât au existat misiuni militare și înainte de 1990.

„Un exemplu este <<Misiunea secretă SIRIUS>> din perioada ianuarie 1981 – decembrie 1982, când, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, 141 de militari români au participat la o misiune în afara României. Mai mult decât atât, acest lucru a fost recunoscut după 1990, chiar de către ministrul Apărării Naționale din 2012 care a eliberat atestate de participare la 30 de ani de la încheierea misiunii. Din acest motiv, propunem modificarea ordonanței de urgență pentru a putea fi incluși și cei care au participat la misiuni militare înainte de 1990”, a explicat senatorul UNPR, potrivit documentului citat.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, iar legea are un caracter ordinar.

Tot în ședința de plen de marți a fost adoptată, cu 89 de voturi „pentru” și două abțineri, o altă propunere legislativă care modifică aceeași OUG 82/2006 în sensul extinderii drepturilor acordate, inițiativa aparținând PSD.

Astfel, propunerea de lege vizează completarea cadrului legal prin crearea permisivă a posibilității de menținere, încadrare ori reîncadrare în structurile MApN a personalului armatei rănit, invalid sau care a dobândit afecțiuni fizice.

De asemenea, este realizat cadrul legal privind implementarea și desfășurarea activităților cuprinse în programele de recuperare a personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare, în vederea reintegrării sociale și intervenției psihologice adecvate nevoilor specifice fiecărui caz în parte.

„Prin propunere se realizează cadrul legal privind înscrierea sau transferarea la/în instituțiile de învățământ militar preuniversitar sau universitar, după caz, a copiilor personalului armatei decedat în urma participării la acțiuni militare, precum și pentru copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II și III de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare”, se precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

În document se arată că este stabilit și cadrul legal pentru acordarea de burse de studii copiilor personalului încadrat în gradul II și III de invaliditate „în mod similar copiilor personalului armatei încadrat în gradul I de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare”.

„Drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor nu vor reprezenta un cost semnificativ raportat la dimensiunea morală a demersului, care reprezintă expresia recunoașterii pe care societatea o datorează acestor categorii speciale și constituie, totodată, un factor motivant pentru participanții la misiuni în teatrele de operații”, se mai arată în documentul citat.

Această propunere de lege are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o tot în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

R.D.