800.000 bolnavi cronici ar putea rămâne fără terapii anul acesta

Aproximativ 800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an din cauza dispariției de pe piață a 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.

Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Călin Gălășeanu susţine că noua metodologie de calcul a preţurilor la medicamente, a făcut ca 123 de medicamente să fie scoase de pe piață, în perioada imediat următoare.

Conform specialiştilor, 55 de medicamente din cele 123 au fie alternative generice limitate, iar dintre acestea aproape o treime nu au nicio alternativă disponibilă în piață. Cei mai afectați vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni.

Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente

Potriviti asociaţiei, s-a propus guvernului ca toate grupele de produse, fie că sunt originale, fie că sunt generice, să fie referențiate la același coș de 12 țări, urmând ca România să cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin acel generic din Europa.

S. M.

 

NICIUN COMENTARIU