marți, 26 ianuarie 2021 - 21:35

Misiunea OMS merge să caute sursa Covid în China în prima săptămână din ianuarie

Parlamentarii, amânați la vaccinare

Parlamentarii au aflat, marți după-amiază, că România nu mai are suficiente doze de ser pentru imunizarea lor. Amânarea luată în calcul de Comitetul de...

Care este pedeapsa pe care au cerut-o procurorii pentru Elena Udrea

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului în care Elena Udrea este judecată pentru fapte de corupție în legătură cu campania electorală...

Iohannis i-a chemat la Vila Lac pe premierul Cîțu și pe liderii Coaliției de guvernare

Klaus Iohannis are o întâlnire cu membrii coaliției de guvernare la Vila Lac, marți la ora 17. Președintele vrea să discute cu șefii partidelor...

Angela Merkel: ”Trebuie să diminuăm traficul aerian, astfel încât să nu se mai poată ajunge nicăieri”

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) ”Ce ne facem cu germanii care călătoresc? Am întrebat de o sută de ori în cadrul consultărilor purtate cu premierii landurilor: de...

O misiune internațională condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este așteptată să meargă în China în prima săptămână a lunii ianuarie pentru a investiga originile virusului care a declanșat pandemia COVID-19, a declarat miercuri un membru și diplomați pentru Reuters.

Statele Unite, care au acuzat China că au ascuns întinderea focarului, au cerut o anchetă „transparentă” condusă de OMS și au criticat termenii acesteia, care au permis oamenilor de știință chinezi să facă prima fază a cercetării preliminare.

China a raportat primelor cazuri de pneumonie de cauză necunoscută în Wuhan, centrul Chinei, către OMS pe 31 decembrie și a închis o piață în care se crede că a apărut noul coronavirus.

Miniștrii Sănătății au solicitat OMS în mai să identifice sursa virusului și modul în care acesta a trecut bariera speciei.

Acum, o echipă de 12-15 experți internaționali se pregătește în cele din urmă să meargă la Wuhan pentru a examina dovezi, inclusiv probe umane și animale colectate de cercetători chinezi, și pentru a se baza pe studiile lor inițiale.

Thea Fischer, membru danez, a spus că echipa va pleca „imediat după Revelion” pentru o misiune de șase săptămâni, inclusiv două săptămâni de carantină la sosire.

„Faza 1 trebuia să fie finalizată până acum, conform termenilor de referință și ar trebui să avem unele rezultate. Dacă asta este ceea ce obținem când venim în China … ar fi fantastic. Atunci suntem deja în faza 2”, a declarat ea pentru Reuters.

Keith Hamilton, expert la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), care va participa, a declarat jurnaliștilor marți: „Prevăd că misiunea va avea loc destul de curând”.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat într-un răspuns prin e-mail la ancheta Reuters că echipa internațională lucrează la aranjamente logistice pentru a călători în China cât mai curând posibil. “Sperăm că echipa va putea călători în ianuarie”, a spus el.

Un diplomat occidental a spus că echipa ar trebui să plece la începutul lunii ianuarie, înainte de deschiderea consiliului executiv al OMS din 18 ianuarie, adăugând: „Există o presiune puternică asupra Chinei și asupra OMS”.

Hamilton a spus că un virus similar, dar nu identic, a fost identificat într-un liliac cu potcoavă, indicând că acesta a fost transmis mai întâi unui animal sau unei gazde intermediare, înainte de a infecta oamenii.

„Când facem supravegherea animalelor, este dificil, este mai degrabă ca și cum ai căuta un ac într-un fân”, a spus el.

Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli ale animalelor, a declarat luna trecută că misiunea ar dori să intervieze lucrătorii de pe piață despre modul în care au fost infectați cu virusul.

“Nu există nimic care să indice că ar fi creat de om”, a adăugat el.

Mass-media de stat chineză a sugerat că virusul a existat în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan, citând prezența sa pe ambalajele de alimente congelate importate și lucrările științifice care susțin că circula în Europa anul trecut.

Unele țări occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea trimiterii de experți internaționali.

Un diplomat vestic de rang înalt s-a plâns de lipsa de transparență, în timp ce experții nu se aflau la fața locului, discutând cu clinici și cercetători sau inspectând probe de laborator.

Însă un alt diplomat occidental a spus că misiunea se află pe o „bază bună” și că OMS trebuie să accepte condițiile Chinei pentru a asigura accesul.

Ce a răspuns Ludovic Orban când a fost întrebat dacă mai candidează la șefia PNL

Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a evitat să răspundă deschis dacă mai candidează sau nu la congresul partidului, care va avea loc în...

Se amână vaccinarea în România. Gheorghiță (5 ianuarie): România nu ia în calcul amânarea vaccinării

Președintele Comitetului Național de vaccinare COVID, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că vaccinările vor fi reprogramate, din cauza deficitului de doze. În urmă cu...

Prefectul Berbeceanu a semnat ca primarul. Decizia de redeschidere a restaurantelor, scrisă cu erori. DOCUMENTE

O eroare strecurată în hotărârea privind redeschiderea restaurantelor în București a dat peste cap activitatea din HORECA până marți, când a fost observată de...

Arhivă cu 500 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor Facebook, vândută pe Telegram

O persoană necunoscută a creat un bot prin care vinde pe Telegram, individual și vrac, numerele de telefon ale peste jumătate de miliard de...

ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este infracțiune

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este infracțiune fapta unei persoane de...