8.9 C
București
luni, 10 mai 2021 - 5:15

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, despre incidentul de la Victor Babeș: “Mă simt responsabil pentru ceea ce fac”

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu a susţinut, marţi, o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia bolnavilor de COVID-19 şi a paturilor ATI disponibile şi suplimentate şi a precizat că a solicitat tuturor DSP-urilor să îi furnizeze toate documentele pentru avizarea TIR-urilor ATI, după tragedia de la Spitalul “Victor Babeş”, unde au murit trei pacienţi. La conferința de presă organizată marți au participat și secretarii de stat Monica Althamer și Andreea Moldovan. De asemenea, la conferință a fost prezent și copreședintele USR – PLUS Dan Barna.

Ministrul a subliniat că sistemul sanitar este suprasolicitat, oamenii sunt obosiţi şi anumite echipamente pot fi la limită, dar asta nu justifică producerea unei tragedii.

“Am solicitat avizul de funcționare a unității mobile de terapie intensivă. Direcția de Sănătate Publică a eliberat pe 9 aprilie avizul de funcționare cu caracter temporar pe perioada stării de alertă, la fel ca în alte cazuri. Din punct de vedere al raportului, în urma evaluării documentației unitatea mobilă de terapie intensivă respectă normele de igienă și sănătate publică. Am solicitat, de asemenea, Direcțiilor de Sănătate Publice să prezinte toate avizele de funcționare a acestor unități mobile, iar o echipă a Agenției Naționale a Medicamentului și dispozitivelor medicale va face parte din echipa de anchetă care este coordonată de către Parchet în acest moment”, a spus Vlad Voiculescu. 

“Conform raportării zilnice a spitalelor, astăzi avem 1.687 de paturi ATI avizate de DSP și suplimentar adică 1.582 avizate plus 105 paturi suplimentare. Dintre acestea 50 sunt paturi destinate copiilor. De asemenea, o parte din aceste paturi se află în spitale cu alte specializări precum oftalmologie, obstetrică etc. Pe de altă parte, există un număr de 50 de pacienți ATI confirmați sau suspecți COVID internați în acest moment în plus față de paturile anunțate inițial.

Astăzi în toată țara avem 846 de pacienți în UPU, avem 20 de pacienți intubați şi 134 de pacienți pe ventilație non invazivă, iar în București avem 189 de pacienți în unitățile de primiri urgențe, cinci pacienți intubați și 44 de pacienți pe ventilație non invazivă”, a adăugat ministrul sănătății.

Întrebat de ce nu a participat la conferința susținută de către prim-ministrul Florin Cîţu şi de secretarul de stat Raed Arafat, Vlad Voiculescu a spus că nu a fost invitat.

“Cred că premierul l-a invitat pe domnul doctor Raed Arafat la conferinţa de presă pentru a comunica, pentru ca acela care este direct implicat în operarea acestei unităţi mobile de terapie intensivă, să poată să ofere toate detaliile tehnice pe care, de altfel, le-a şi oferit. (…)Dacă m-ar fi invitat, aş fi mers. Dar înţeleg foarte bine care au fost motivele pentru care l-a invitat pe domnul doctor Arafat şi cred, de altfel, că explicaţiile de ieri au fost mai mult decât binevenite”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Ministru a precizat că „după ora 18.00 a fost confirmată problema de la Victor Babeș”, moment în care el a sunat imediat la alte spitale să găsească locuri pentru pacienți, după care a mers la fața locului. „Undeva intre 18.30 si 19.00 am fost la spital”, a indicat el. Voiculescu a mentionat ca el a aflat despre incident  „în jurul orei 18.00”.

„Ministrul a solicitat să fie anunțată poliția. Era ora 19.25”, completat secretarul de stat Monica Althamer. 

Întrebat de jurnaliști de ce presa a fost informată abia după 3 ore de la producerea incidentului, Voiculescu a precizat: “Esențial în această situație este să încerci să ajuți, pe urmă, a doua prioritate să anunti organele cu atribuții, poliția în acest caz, pe urmă anunți familia, pe urma comunicat de presă. Acesta este ordinea logică a lucrurilor”.

R.D.