marți, 24 noiembrie 2020 - 9:10

Ministrul Sănătății amenință ANI cu judecata

Moș Nicolae, sfătuit să păstreze distanța în Europa (Round-up Reuters)

Cu restricții privind adunările de familie, instrucțiuni de a nu se îmbrățișa și o cerere politicoasă adresată Sfântului Nicolae de a „păstra distanța”, Europa...

Armata va coordona logistic vaccinarea anticovid în România. 6 spitale militare devin centre regionale

Ministerul Apărării Naţionale va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în ţară a acestora, dar şi preluarea...

Germania interzice artificiile de Revelion pentru a proteja spitalele

Germanilor li se spune să se pregătească pentru interzicerea artificiilor în sărbătorile lor tradiționale de Anul Nou, singura perioadă a anului în care persoanelor...

Loredana, Brenciu, Holograf, Iris, Vunk, pe lista celor aproape 100 de artiști care cer ajutor de stat

Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului, vicepremierului si ministrului Culturii, 95 de artisti, intre care Cristi Minculescu, Directia 5, Horia Brenciu, Cargo, Holograf, Loredana, Andra,...

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat marți că își rezervă dreptul de a da în judecată Agenția Națională de Integritate (ANI) “pentru afectarea imaginii publice şi neacordarea prezumţiei de nevinovăţie”.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut marți Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să înceapă cercetările în cazul ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pe care-l acuză  de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, de acte asociate corupţiei, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU,  pe vremea când actualul ministru era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) finanţat de Uniunea europeană îşi propune să ofere recalificare profesională, corelând educaţia şi sistemul de învăţământ permanent cu piaţa muncii, pentru a crea posibilitatea inserției profesionale pe piața muncii.

Ministrul Sănătății spune că participarea lui la proiectul european despre care vorbesc  reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate nu era un secret. El afirmă că l-ar fi prezentat presei încă din decembrie 2011, pe vremea când era director la DIrecția de Sănătate Publică Iași.  ” Mă consider sancţionat de către ANI, în mod nejustificat, deoarece imaginea mea a fost afectată iremediabil înainte de a se pronunţa un verdict în acest sens. “, a spus Vasile Cepoi.

Vasile Cepoi a fost numit pe 4 noiembrie 2010, în urma unui concurs,   director executiv la DSP)Iaşi și a deținut această funcție până când a devenit ministru al Sănătăţii.

ANI susţine că, pe când era director la DSP Iași, Vasile Cepoi a semnat un acord de parteneriat, în urma căruia instituţia sa devenea partener al proiectului POSDRU ‘Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România’.

Parteneri în acest proiect au fost beneficiarul, adică Fundaţia ‘Amfiteatru’,  DSP Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T.Popa din Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.

În comunicatul ANI se susțină că, ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului, primind salariu de la Fundaţia ‘Amfiteatru’ şi de la ceilalți parteneri.

ANI mai spune că Vasile Cepoi și soţia sa ar fi obținut, în cadrul acestui proiect, un salariu de 191 726 lei (aproximativ 42 440 euro).

Vasile Cepoi a fost  manager de proiect ( din 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (1 decembrie 2010 – 5 decembrie 2011); trainer audit calitate (perioadele 1 mai 2011 – 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 – 31 martie 2012)

Vasile Astărăstoae, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, afirmă, citat de agenția de presă MEDIAFAX, că ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, nu se află în conflict de interese întrucât atunci când proiectul era aprobat, Vasile Cepoi nu era ministru. De altfel, în actele depuse la dosar se specifica faptul că acesta era director DSP Iaşi.

Rectorul UMF Iași susține că și Ecaterina Andronescu a avut aceeași problemă pe când era rector, ministru şi manager de proiect, iar instanţa a decis că nu este vorba despre conflict de interese.

“Nu am vorbit cu domnul ministru azi (marţi – n.r.), dar îl sfătuiesc să nu-şi dea demisia de la Ministerul Sănătăţii. Ecaterina Andronescu era acuzată la fel de către ANI şi a câştigat apoi în instanţă”, a susţinut Vasile Astărăstoae, conform sursei citate.

Finanțările POSDRU au fost întrerupte întrucât Oficiul European anticorupție (OLAF), după auditul din iulie,  a descoperit nereguli în majoritatea programelor finanțate în România. Derularea mai multor programe europene, printre care și POSDRU, a fost suspendată.

Subiectul absorbției fondurilor europene are și o miză politică întrucât pe plan european, guvernele României au fost considerate neperformante din cauza gradului scăzut de absorbție ( rata de absorbtie a fondurilor structurale și de coeziune ajunsese, în ceea ce privește nivelul plăților intermediare de la Comisia Europeană, la 9,17%, în luna iunie, iar nivelul declarațiilor de cheltuieli transmise la CE era de 9,89%) iar mulți  dintre cei acuzați de blocarea programelor europene aparțin atât fostei, cât și actualei guvernări.

 

Acțiunile caritabile și stresul pandemiei i-au adus unui milionar român minimul de pedeapsă pentru tentativă de omor

Trimis în judecată pentru tentativă de omor, după ce a înjughiat o angajată de mai multe ori în gât, piept și adomen, milionarul Mihai...

Coronavirusuri strâns legate de virusul pandemic, descoperite în Japonia și Cambodgia. Niciunul nu e capabil să infecteze oameni

Două congelatoare ale unor laboratoare din Asia aunt scena unor descoperiri surprinzătoare, scrie revista Nature, în premieră. Mai mulți cercetători au găsit un coronavirus...

Premierele pandemiei: OMS a dat „undă verde” unui vaccin anti-polio aflat încă în faza de studii

După o serie de rezultate pozitive din studiile clinice cu vaccinuri COVID-19, dezvoltatorii caută acum aprobări de „utilizare de urgență”, care ar putea da...

Reîncepe sau nu școala în februarie? Ministerul Educației face precizări, după declarația unui secretar de stat

Ministerul Educației vine cu precizări oficiale cu privire la modul în care va continua școala în România, după ce noul secretar de stat responsabil...

De ce sunt românii nemulțumiți de munca de acasă (Studiu)

Aproape jumătate dintre românii (48%) care muncesc de acasă apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, însă, pe de altă parte, mai...