joi, 9 iulie 2020 - 14:22

Ministrul Sănătății amenință ANI cu judecata

Armata și poliția, mobilizare cu avioane și drone, pentru izolarea în case a 5 milioane de australieni

Cinci milioane de persoane se află joi în izolare la domiciliu în Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, care se confruntă cu...

Cum au recunoscut oficialii americani erorile testelor pentru Covid-19

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor, recunosc că desfășurarea defectuoasă a testelor SARS-CoV-2 în acest an reflectă erorile anterioare în dezvoltarea unui test...

Președintele sârb renunță la restricții după un val de proteste violente

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că ar putea fi evitată impunerea unei etape de carantină pentru combaterea reizbucnirii coronavirusului, după ce protestele...

Tăriceanu: Sper la o dezbatere serioasă pe legea carantinării, nu la un „aranjament subteran”

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că proiectul de lege privind carantinarea și izolarea persoanelor și bunurilor are o mulțime de probleme și trebuie...

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat marți că își rezervă dreptul de a da în judecată Agenția Națională de Integritate (ANI) “pentru afectarea imaginii publice şi neacordarea prezumţiei de nevinovăţie”.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut marți Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să înceapă cercetările în cazul ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pe care-l acuză  de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, de acte asociate corupţiei, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU,  pe vremea când actualul ministru era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) finanţat de Uniunea europeană îşi propune să ofere recalificare profesională, corelând educaţia şi sistemul de învăţământ permanent cu piaţa muncii, pentru a crea posibilitatea inserției profesionale pe piața muncii.

Ministrul Sănătății spune că participarea lui la proiectul european despre care vorbesc  reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate nu era un secret. El afirmă că l-ar fi prezentat presei încă din decembrie 2011, pe vremea când era director la DIrecția de Sănătate Publică Iași.  ” Mă consider sancţionat de către ANI, în mod nejustificat, deoarece imaginea mea a fost afectată iremediabil înainte de a se pronunţa un verdict în acest sens. “, a spus Vasile Cepoi.

Vasile Cepoi a fost numit pe 4 noiembrie 2010, în urma unui concurs,   director executiv la DSP)Iaşi și a deținut această funcție până când a devenit ministru al Sănătăţii.

ANI susţine că, pe când era director la DSP Iași, Vasile Cepoi a semnat un acord de parteneriat, în urma căruia instituţia sa devenea partener al proiectului POSDRU ‘Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România’.

Parteneri în acest proiect au fost beneficiarul, adică Fundaţia ‘Amfiteatru’,  DSP Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T.Popa din Iaşi şi SC Info Educaţia SRL.

În comunicatul ANI se susțină că, ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului, primind salariu de la Fundaţia ‘Amfiteatru’ şi de la ceilalți parteneri.

ANI mai spune că Vasile Cepoi și soţia sa ar fi obținut, în cadrul acestui proiect, un salariu de 191 726 lei (aproximativ 42 440 euro).

Vasile Cepoi a fost  manager de proiect ( din 1 septembrie 2010 şi înlocuit din funcţie la 26 octombrie 2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (1 decembrie 2010 – 5 decembrie 2011); trainer audit calitate (perioadele 1 mai 2011 – 31 august 2011 şi 1 octombrie 2011 – 31 martie 2012)

Vasile Astărăstoae, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, afirmă, citat de agenția de presă MEDIAFAX, că ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, nu se află în conflict de interese întrucât atunci când proiectul era aprobat, Vasile Cepoi nu era ministru. De altfel, în actele depuse la dosar se specifica faptul că acesta era director DSP Iaşi.

Rectorul UMF Iași susține că și Ecaterina Andronescu a avut aceeași problemă pe când era rector, ministru şi manager de proiect, iar instanţa a decis că nu este vorba despre conflict de interese.

“Nu am vorbit cu domnul ministru azi (marţi – n.r.), dar îl sfătuiesc să nu-şi dea demisia de la Ministerul Sănătăţii. Ecaterina Andronescu era acuzată la fel de către ANI şi a câştigat apoi în instanţă”, a susţinut Vasile Astărăstoae, conform sursei citate.

Finanțările POSDRU au fost întrerupte întrucât Oficiul European anticorupție (OLAF), după auditul din iulie,  a descoperit nereguli în majoritatea programelor finanțate în România. Derularea mai multor programe europene, printre care și POSDRU, a fost suspendată.

Subiectul absorbției fondurilor europene are și o miză politică întrucât pe plan european, guvernele României au fost considerate neperformante din cauza gradului scăzut de absorbție ( rata de absorbtie a fondurilor structurale și de coeziune ajunsese, în ceea ce privește nivelul plăților intermediare de la Comisia Europeană, la 9,17%, în luna iunie, iar nivelul declarațiilor de cheltuieli transmise la CE era de 9,89%) iar mulți  dintre cei acuzați de blocarea programelor europene aparțin atât fostei, cât și actualei guvernări.

 

Primarul din Giurgiu: M-am lepădat de tandemul toxic Bădălău-Mina. Candidez din partea Pro România

Primarul din Giugiu, Nicolae Barbu, a transmis o scrisoare către cetățeni prin care îi anunță că s-a ”lepădat” de PSD și de Niculae Bădălău....

Ce calcule fac cercetătorii altor state pentru a afla adevărata rată a infectărilor

Zeci de grupuri de cercetare din întreaga lume au început să analizeze apele uzate ca o modalitate de a estima cu mai mare precizie...

Vot final. Alegerile locale, pe 27 septembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie. S-au înregistrat 253 voturi pentru, 2 contra...

Dan Barna: Strategia anti-pandemie a Guvernului nu funcționează

Strategia anti-pandemie nu funcționează pentru că la nivelul Guvernului există o lipsă de direcție în privința combaterii pandemiei, a declarat, miercuri, liderul USR, Dan...

Ponta: ProRomânia susține impozitarea progresivă, așa cum se aplică în Franța și Germania

Preşedintele ProRomania, fostul premier Victor Ponta,  anunţă pe pagina sa de Facebook că partidul pe care îl conduce susţine introducerea impozitării progresive. Ponta precizează că...