13.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 11:43

Ministrul Justiției vrea să blocheze pensionarea anticipată a magistraților

spot_img

Ministrul Justiției cere Parlamentului prorogarea prevederile privind pensionarea anticipată a magistraților, până în 2021, alături de alte măsuri –  trecerea de la completele de 2 la 3 judecători, trecerea la o şcolarizare de la 2 la 4 ani la INM.

Cătălin Predoiu speră ca până la finele acestui an să fie publicate în Monitorul Oficial aceste măsuri, deoarece ele țin de “buna funcţionare a sistemului judiciar… Mai departe, Ministerul Justiției ar urma să facă propuneri legislative în domeniul judiciar”, a explicat ministrul.
Pe de altă parte, conform unor surse judiciare citate de g4media, procurorii Parchetului General se înghesuie să iasă la pensie pe actuala lege, care le permite ca după 20 de ani de activitate, să aibă indemnizația de pensie de peste 15.000 lei. Potrivit surselor citate, din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumătate, în jur de 130 au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi la pensie dacă intră în vigoare modificările la statutul magistraţilor.