28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:34
No menu items!

Ministrul justiției: Finalul evaluării se apropie, mai sunt câteva zile. Augustin Lazăr: „De ce să-mi dau demisia?”

spot_img

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că finalul evaluării procurorului general al României şi a şefei DNA se apropie, peste câteva zile urmând să anunţe concluziile. Augustin Lazăr a declarat că nu îşi dă demisia.

„La final, voi face cunoscute concluziile evaluării. Finalul se apropie, mai sunt câteva zile. În termenul stabilit, de 14 zile, voi comunica concluziile”, a declarat ministrul justiţiei. Întrebat ce l-a determinat să facă aceste verificări, Tudorel Toader a precizat: „Evident că ştiţi ce m-a determinat, dar am să vă dau un răspuns generic. Potrivit Constituţiei, Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiţiei.”

Referitor la declaraţiile preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a declarat că nu crede că se va cere revocarea celor doi şefi de instituţii, Tudorel Toader a spus: „Eu sunt optimist în statul de drept”.

În replică, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat din nou că nu îşi va da demisia.

„De ce să-mi dau demisia? Procurorii sunt relaxaţi, nu se uită la talk-show-uri”. Întrebat dacă este la fel de optimist ca şeful statului, procurorul general al României a spus : „Sunt optimist ca mine şi îmi fac datoria„.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în urmă cu o săptămână, că va avea discuţii separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, după apariţia motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern şi că, în paralel, va face o evaluare a instituţiilor.

Până în prezent, ministrul a avut o întâlnire cu procurorul general al României, urmând să aibă o discuţie şi cu procurorul şef al DNA.

R.D.