19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 8:38
No menu items!

Ministrul „Genunche” revine: Școala e gratuită pentru copil. Părinții și statul plătesc jumate-jumate

spot_img

Noul ministru al educației, Liviu Pop,comite o nouă gafă. Pop susține că educația este gratuită în România, dar numai pentru copii. Părinții, în schimb, „asigură gratuitatea”, adică trebuie să scoată bani din buzunar. Declarația a fost făcută de Liviu Pop în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuiește bani cu sandvișul cu care merge copilul la școală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul.

„Nu avem fondul clasei. Avem o asociație de părinți, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influență”, spune ministrul.

Dacă părinții finanțează educația copilului, nu ar trebui să aibă și ei un cuvânt de spus în privința materiilor? Răspunsul ministrului: „Părintele participă la decizii, dar nu se prea pricepe. Neavând o radiografie clară a ceea ce știe copilul meu pe competențele de bază, pe trunchiul obligatoriu, eu nu știu dacă… Eu iau fetița mea, e mai bună la chimie sau la fizică. Nu știu dacă e mai bună la română sau la engleză. Nu mi s-a spus, nu știu, sunt trei sau patru zone de orientare școlară, că așa e făcut sistemul, nu că nu mi-aș dori eu să știu. Ce să-i spun eu la opțional să facă? Astronomia? Altă disciplină? De aceea, părintele trebuie să fie partenerul școlii. Acolo unde părintele este partenerul școlii, copilul are de câștigat. Noi avem sute de mii de copii cu părinții în străinătate. Cine face orientarea la ei? Bunicul, mătușa, strada?”, a mai spus ministrul.

Anul trecut, ministrul educației a oferit și dovada cunoștințelor sale de limba română.

În martie 2016, după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale, Pop – ministru al educației și în Guvernul Ponta I (16 mai – 29 iulie 2012) – le-a transmis prietenilor săi, printr-o postare pe contul de Facebook, că “totul este sub control, am ieșit din operație la <<genunche>>  în București”.

R.D.