19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 6:38

Ministrul de interne, Dragoş Tudorache: De luni, program în două schimburi și programări online la Permise

spot_img

Centrul pentru Eliberarea Permiselor de pe șoseaua Pipera, din Capitală (care deservește Capitala și județul Ilfov) va lucra de luni în două schimburi, între orele 7.00 și 21.00. Tot de luni va funcționa un sistem de programări online și vor fi și ghișee separate pentru acestea.

Acestea sunt principalele măsuri anunțate de ministrul afacerilor interne, Dragoș Tudorache, în urma discuțiilor pe care acesta le-a avut cu prefecții din București și Ilfov și cu șefii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și ai Direcției Generale de Pașapoarte, pentru a identifica soluțiile pentru eliminarea cozilor uriașe care se formează la sediul DRPCIV din Pipera.

“Începând de luni, centrul din Pipera va lucra în două schimburi, programul fiind 07.00-21.00, în fiecare zi lucrătoare. Am dispus alocarea imediată a 60 de posturi suplimentare din rezerva Ministerului de Interne, 50 la Bucureşti şi 10 la Ilfov, prin detaşarea unor lucrători din aparatul central al ministerului. În acest weekend, personalul va fi instruit, astfel încât de săptămâna viitoare să fie operaţional. De luni, se va trece la un sistem de programare online pentru Bucureşti şi Ilfov”, a declarat, vineri, ministrul Dragoş Tudorache.

Am discutat cu prefectul de la Suceava, unde acest sistem este deja implementat și pe care îl poate pune la dispoziția prefecturilor București și Ilfov gratuit. Chiar în timp ce discutăm, cineva de la Prefectura Suceava este în drum cu acest soft, care va fi instalat în acest weekend pe calculatoarele de la Centrul din Pipera”, a spus Tudorache.

Potrivit ministrului, pentru aceste programări vor exista ghișee dedicate, separate, astfel încât să nu se suprapună cu cei care își iau programarea de la aparatele existente, instalate în Centru.

În context, ministrul a arătat că a cerut ca Prefectura Ilfov să achiziționeze, în 10 zile, un al doilea aparat care emite bonuri de ordine personalizate, astfel încât să fie eliminați intermediarii de la cozi, care le tranzacționează.

“Voi monitoriza personal modul în care acest management dinamic al situației va fi făcut în zilele următoare”, a precizat Dragoș Tudorache.

El a făcut un apel către cei care trebuie să-și ridice permisele să nu mai vină din timpul nopții la sediul din Pipera, existând de acum suficient timp odată cu introducerea celor două schimburi.

Printre măsurile pe termen mediu, ministrul a arătat că cei care susțin proba practică pentru obținerea permisului, începând din martie 2017, vor putea să se programeze automat online, de pe calculatorul pe care dau proba teoretică.

O altă măsură pe termen mediu va fi mutarea Direcției Generale de Pașapoarte într-un spațiu special amenajat într-un mall, ceea ce va duce la eliberarea mai multor ghișee de la sediul din Pipera, iar programul lucrătorilor de acolo va reveni la normal.

“Prezența Serviciului Pașapoarte în același centru cu Serviciul pentru Eliberarea Permiselor îngreunează în sine procesul în acea locație. De aceea, am discutat cu cei doi prefecți, am discutat și cu conducerea celor două structuri și, începând din 30 ianuarie, vom muta Serviciul Pașapoarte din Pipera într-unul dintre mall-urile mari din București, într-un spațiu adaptat, după modelul din Cluj și din Timișoara, care s-a dovedit că funcționează foarte bine. Asta va permite degajarea în Centrul din Pipera a cel puțin 12 ghișee suplimentare pentru permise și înmatriculări auto, ceea ce în timp va permite revenirea la un program normal, să ieșim din starea de urgență — lucrul în două schimburi — pentru că vom avea aproape o dublare a ghișeelor”, a mai spus Tudorache.

În opinia acestuia, o măsură pentru scurtarea timpilor de așteptare pentru susținerea probei practice la examenul de conducere va fi creșterea numărului de examinatori.

“Pentru aceasta am decis modificarea unui Ordin de ministru care prevedea exclusiv că personalul Direcției Permise este cel care poate fi atestat pentru această activitate de examinare, o voi extinde și la nivelul Poliției Rutiere în așa fel încât să putem suplimenta în mod dinamic, în funcție de nevoi, numărul examinatorilor și să aducem termenul la cel mult 30 de zile până când se poate programa o probă practică”, a explicat Tudorache.

El a subliniat că va urmări situația zilnic și are în plan să facă și vizite inopinate la Centrul din Pipera pentru a vedea cum evoluează lucrurile, iar, în cazul în care vor exista în continuare probleme, ar putea fi luate și măsuri.

“Încă nu vor fi schimbați din funcții, dar subliniez ‘încă’. Voi ține sub observație activitatea din perioada următoare. Dacă vor continua să existe derapaje, nu voi ezita”, a afirmat Tudorache, întrebat dacă ia în calcul demiteri în conducerea Direcțiilor Permise și cea pentru Pașapoarte.

În opinia ministrului, responsabilitatea pentru aglomerația de la centrul din Pipera este a Direcției Permise și Înmatriculări.

“Am clarificat astăzi între cei doi prefecți și conducătorii Direcției cine este responsabil din punct de vedere operațional pentru ce se întâmplă la acel centru. (…) Am clarificat că responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă zi de zi acolo este a Direcției Permise și Înmatriculări din cadrul Ministerului de Interne. E clar că sunt cauze reale, obiective, pentru care s-a ajuns aici, (…) dar și chestiuni structurale, sistemice, care țin de așezarea competențelor între Instituția Prefectului și Direcția responsabilă pentru Permise și Înmatriculări. Dar toate aceste cauze sunt irelevante pentru cetățeni, pentru oamenii care (…) își pierd zile de lucru pentru a încheia un act administrativ pe care statul i-l datorează în niște condiții decente”, a arătat Tudorache.

Sute de oameni au aşteptat și vineri dimineață la sediul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Pipera, la coada care se întindea pe o distanță de 30-40 de metri. Cei mai mulţi au spus că vin încă de noaptea pentru a se așeza la coadă, având în vedere că programul la ghişee începe la ora 08.00. Unii bucureșteni au stat la cozi și câte 3-4 zile pentru a-și preschimba permisele auto sau pentru a-și înmatricula autoturismele.

R.D.