Ministrul afacerilor interne: “Jandarmeria a acționat conform legii. Asupra prefectului Capitalei nu s-a exercitat nicio presiune”

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a reiterat, marți, în timpul audierii în Comisia de Apărare și Ordine Publică a Senatului, faptul că Jandarmeria a acționat conform legii. 

“Până în dată de 10 august când eu am revenit la minister, la comanda MAI a fost secretarul de stat pe Ordine Publică, care este alături de mine.

Eu nu am secretizat absolut niciun document. De altfel este o realitate care derivă din actele normative care derivă din acest domeniu. Tot legea spune că, dacă într-un înscris se face referire la documente clasificate, acel înscris este clasificat. Eu, ca ministru, nu am dispus clasificarea niciunui document la care se face referire inclusiv de către Parchet. Deci, caracterul clasificat al acestor documente îl dă legea, și nu dispoziția ministrului.

Am primit acele informații. Pot dor să spun că nu au schimbat substanțial caracterul măsurilor organizatorice pe care noi le-am luat la momentul respectiv. Nu am primit nicio informație și reafirm ceea ce am spus în orice ocazie – Jandarmeria a acționat conform legii.

Pot să spun cu toată responsabilitatea că asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul conducerii MAI nicio presiune. Dar atributul prefectului este unul simplu – acela de a dispune conform legii în sensul exprimării acordului privind intervenția în forță. (…)Se insistă mult cu aspectele orare, dar cred că au mai puțină relevanță. Intervenția în forță a fost acoperită juridic, din punct de vedere al articolului 19, alineatul 1 și alineatul 2.

Unde în Constituția României sau în Legea 60/1991 există o reglementare în sensul permiterii unor manifestări violente. De un an și 8 luni, Jandarmeria gestionează genul acesta de manifestații publice aducând în prim plan componentă de comunicare și dialog“, a spus ministrul afacerilor interne. 

R.D.

NICIUN COMENTARIU