4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 20:33
No menu items!

Ministerul Afacerilor Externe – avertisment pentru românii din Turcia

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că, până în prezent, nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat.

Imediat ce condițiile de securitate au permis, o echipă a Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la Aeroportul Internațional Ataturk din Istanbul, pentru a oferi asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia“, au precizat reprezentanții MAE într-un comunicat de presă.

Până în prezent, au fost recepționate aproximativ 400 de apeluri telefonice prin intermediul Call Center-ului MAE și direct la misiunea diplomatică și oficiile consulare.

“MAE informează că Celula de criză constituită din dispoziția ministrului Afacerilor Externe și-a continuat activitatea în cursul nopții pentru a stabili cele mai eficiente modalități de a furniza asistența consulară cetățenilor români aflați în Turcia. Reprezentanții Ambasadei României la Ankara și ai Consulatelor Generale din Istanbul și Izmir continuă demersurile în vederea acordării asistenței consulare necesare cetățenilor români aflați pe teritoriul Turciei”, se arată în comunicat.

MAE menționează că la nivelul Celulei de criză sunt menținute contactele cu firmele și companiile de turism care operează pe relația cu Turcia. Potrivit informațiilor disponibile, frontiera terestră dintre Turcia și Bulgaria este închisă în sensul de ieșire din Turcia.

Pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE pune la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia verde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: [email protected] De asemenea, cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport.

“În acest context și având în vedere situația încă fluidă, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români interesați care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia să evite aceste deplasări”, se mai arată în comunicat.

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o “tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului.

Canalul public anunța proclamarea legii marțiale. Președintele Recep Tayyip Erdogan denunța o “revoltă a unei minorități în interiorul armatei”. Un ofițer recent înlăturat ar fi principalul organizator al tentativei de lovitură de stat. Președintele Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători în afara aeroportului din Istanbul. Peste 1.000 de militari au fost arestați în legătură cu puciul unui grup de soldați rebeli.