7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 3:17
No menu items!

UPDATE Mina marină, descoperită în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capu Midia, a fost distrusă

spot_img

UPDATE Forţele Navale Române au anunţat că mina marină din Marea Neagră a fost neutralizată de echipajul specializat românesc, în urmă cu puțin timp.

Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea unei mine marine care se afla, în derivă, la o distanță de aproximativ 39 mile marine travers de Capu Midia, a anunțat și MApN.

După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță.

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă

Stirea inițială

O mină marină plutind în derivă a fost observată, luni dimineaţă, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capu Midia, iar în zonă a fost trimisă o navă militară pentru neutralizarea acesteia.

Nava românească specializată „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută, luni, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă, potrivit Statului Major al Forțelor Navale.

Mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10

După primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina.

Nava militară a ieșit la ora 08.20 din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia.

În urmă cu o săptămână, conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după ce a fost primită o avertizare cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă.

Autoritățile navale române au avertizat încă din 18 martie că mine explozive plutesc în Marea Neagră, lucru confirmat și de autoritățile de la Varna, Bulgaria, care au comunicat, la începutul săptămânii trecute, că a fost observată prezența unor mine ajunse de pe țărmul portului ucrainean Odesa, în largul Mării Negre. Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat atunci că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în aproximativ 10 zile.

Sâmbătă, o mină al cărei odgon s-a rupt şi care a fost luată de valuri a fost descoperită la intrarea pe coasta la Marea Neagră a Strâmtorii Bosfor, la Istanbul.
 
Potrivit postului turc NTV, un pescar a observat mina, la doi kilometri în largul Rumelifeneri, în nordul Istanbulului, şi a alertat autorităţile turce sâmbătă dmineaţa.

                                                                                                                Adina Silav