19 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 15:18
No menu items!

Pericolul minelor în Marea Neagră. Forțele Navale au trimis o navă militară să cerceteze apele teritoriale românești

spot_img

Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după ce a fost primită avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă.

Puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” a ieşit, luni, din portul militar Constanţa, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale româneşti. 

”Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens. În situaţia în care se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate”, a transmis MApN. 

Sursa ciată precizează că Direcţia Hidrografica Maritimă (DHM), autoritate naţională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislaţia internaţională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeaşi zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituţia care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).

Din informaţiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuţie a fost formulată de autorităţile spaniole pe baza unui avertisment de navigaţie transmis de staţia Navtex Novorossiysk (Federaţia Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeaşi dată, la ora 06.59.

După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligaţiilor legale, tuturor instituţiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine şi a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităţilor române situaţiile în care ar observa existenţa unor asemenea pericole.

Instituţia precizează că, în ultimii ani, Statul Major al Forţelor Navale a acţionat pentru dezvoltarea de capabilităţi de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică şi aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaţionale şi a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum şi prin participarea unor structuri specializate la misiuni şi exerciţii internaţionale de luptă împotriva minelor marine şi a ameninţărilor subacvatice.

Autoritățile de la Varna, Bulgaria, au comunicat, luni, că a fost observată prezența unor mine ajunse de pe țărmul portului ucrainean Odesa, în largul Mării Negre. Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în aproximativ 10 zile.

                                                                                                                    Adina Silav