9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 3:34

Milioane de produse dopante şi medicamente contrafăcute, confiscate în 33 de ţări

spot_img

3,8 milioane de produse dopante şi medicamente contrafăcute au fost confiscate şi 234 de persoane au fost arestate, în cadrul unei operaţiuni Europol care s-a desfăşurat în 33 de ţări.

La operaţiunea Viribus, coordonată de Europol şi poliţia italiană în colaborare cu Interpol, Centrul Comun de Cercetare UE (JRC), Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA), au participat 33 de ţări, 23 dintre acestea fiind state europene. Printre ţările din UE care au participat la această operaţiune se numără şi România, Marea Britanie, Franţa şi Germania. De asemenea, au fost implicate alte zece ţări care nu aparţin Blocului comunitar, printre care Statele Unite, Republica Moldova şi Columbia.

În urma operaţiunii au fost destructurate 17 grupuri de crimă organizată implicate în producerea şi traficarea medicamentelor şi produselor dopante. Nouă laboratoare ilegale de pe teritoriul ţărilor europene, în care erau produse medicamentele şi steroizii, au fost descoperite şi închise de către autorităţi. Autorităţile s-au concentrat şi pe monitorizarea evenimentelor sportive, în cadrul cărora au efectuat 1.357 de verificări pentru a depista sportivii care utilizează astfel de produse pentru a-şi îmbunătăţi performanţa.

Europol a anunţat că a ordonat arestarea a 234 de suspecţi, a deschis 839 de dosare penale şi a identificat aproape 1.000 de indivizi responsabili de producerea, comercializarea sau utilizarea substanţelor ilegale.

 E. S.