9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 12:05

70.000 euro daune pentru o rețetă medicală greșită

spot_img

Doi medici de familie din Iaşi, soț și soție, au fost găsiţi vinovaţi de culpă medicală şi obligaţi la plata unor daune morale de 70.000 de euro, relatează Ziarul de Iași care citează sentința judecătorilor. Decizia nu este însă definitivă.

O fostă pacientă a medicilor Armand şi Liliana Daneliuc a reclamat că i s-a prescris în dozaj greșit un medicament puternic. Mai exact, a susținut femeia, medicamentul trebuia luat de cel mult 2 ori pe săptămână, iar rețeta stipula de 2  ori/zi.

Ziarul de Iași mai scris că nici farmacista la care a mers pacienta cu rețeta greșită nu a luat nicio măsură pentru a preveni consecințele, deoarece a vândut medicamentul, deși se vedea clar că este un dozaj toxic. Reţeta greşită a făcut obiectul unui proces complicat, început în 2015 și soluţionat recent de judecătorii ieşeni.  Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro, însă judecătorii au considerat că e îndreptăţită să primească 70.000 de euro, deoarece sănătatea fizică şi psihică a femeii a fost afectată. Cazul pacientei a fost analizat şi de anchetatori, care au instrumentat un dosar penal de vătămare corporală din culpă ce a fost clasat, în 2017, când procurorii au considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală.

E. Stan