23.1 C
București
vineri, 6 august 2021 - 6:26

Mii de copii bolnavi de leucemie, fără tratament. Soluțiile Ministerului Sănătății

spot_img

Peste 850.000 de bolnavi de cancer, dintre care 5.000 sunt copii, sunt în pericol să nu-şi mai poată continua tratamentul din cauza lipsei citostaticelor. Viaţa lor depinde de un medicament vital în tratarea bolii, care lipseşte, însă, din spitalele româneşti.

Inclusiv Spitalul Clinic Fundeni, care tratează zilnic pacienţi bolnavi de cancer, a anunţat săptămâna trecută că au ajuns la ultima cutie de citostatice.

Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii susţin că de vină pentru această situaţie este metodologia şi lipsa de flexibilitate a cadrului legal pentru achiziţionare de medicamente esenţiale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurențiu  Colintineanu, a anunțat că au fost contactate mai multe spitale din ţară şi, în primă fază, se vor redistribui medicamentele între unităţile sanitare.

“Este vorba despre un medicament al cărui producător a notificat inclusiv România în cursul anului trecut că are probleme de producţie. Mai sunt cutii de medicamente în ţară. Le redistribuim la spitalele care au flux de pacienţi mai mare. În paralel, Ministerul Sănătăţii caută în acest moment o soluţie nouă de aprovizionare. În ianuarie 2017 producătorul va fi din nou la capacitate maximă de producţie şi cu toată documentaţia aferentă pregătită pentru a livra”, a explicat Colintineanu.

R.D.