19 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 14:14
No menu items!

Criză la Volkswagen. Șase uzine sunt afectate

spot_img

Grupul auto german Volkswagen a anunțat luni că disputele cu doi furnizori îi afectează producția la șase uzine și va reduce programul de lucru pentru aproximativ 28.000 de salariați din Germania.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, este vorba despre uzinele Volkswagen din Wolfsburg, unde este produs modelul Golf și unde vor fi afectați aproximativ 10.000 de angajați, Emden (aproximativ 7.500 salariați), Zwickau (aproximativ 6.000 salariați), Cassel (aproximativ 1.500 salariați), Salzgitter (aproximativ 1.400 salariați) și Brunswick (aproximativ 1.300 salariați).

Începând din data de 18 august au fost introduse „măsuri de ajustare a programului de lucru, care pot merge până la șomajul parțial”, au explicat reprezentanții Volkswagen într-un comunicat de presă. Ei au precizat că, în mod diferențiat, unele dintre aceste măsuri se vor prelungi până pe 30 august.

Doi dintre furnizorii Volkswagen acuză cel mai mare constructor auto european că a anulat fără explicații și despăgubiri contractele cu ei și, drept represalii, au decis să-și întrerupă livrările. CarTrim, care produce scaune, și ES Automobilguss, furnizor de piese componente pentru cutii de viteză, estimează că anularea de către Volkswagen a contractelor convenite anterior le va produce pagube de zeci de milioane de euro și, în consecință, au solicitat despăgubiri în valoare de 58 de milioane de euro.

Volkswagen a precizat că va relua negocierile cu CarTrim și ES Automobilguss în cursul zilei de luni.

Analiștii de la UBS au calculat că oprirea producției la uzina VW de la Wolfsburg ar costa până la 100 milioane de euro în fiecare săptămână. Riscul ca veniturile Volkswagen să fie reduse din cauza disputei cu furnizorii vine între-un moment în care grupul german vrea să îmbunătățească profitabilitatea principalei sale mărci prin reducerea cheltuielilor cu un miliard de euro pe an.

Grupul Volkswagen controlează 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania, iar la nivel mondial are peste 600.000 de salariați.

R.D.