12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 21:35

Mihai Fifor: Armata României, cel mai bun ambasador al ţării. Ce spune ministrul despre politica de înzestrare

spot_img

Armata României, care se modernizează rapid este “cel mai bun ambasador al ţării” în acest moment şi va fi, fără niciun dubiu, “printre cele mai performante armate ale lumii’, a declarat ministrul apărării, Mihai Fifor într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi MEDIAFAX.

Fifor a vorbit și despre înzestrarea Armatei, dar și despre o eventuală suplimentare a numărului de militari români în treatrele de operații, ca urmare a unei solicitări a NATO în acest sens. 

Iată principalale declarații ale ministrului apărării: 

“Atunci când am vorbit că România alocă al doilea an consecutiv doi la sută din Produsul Intern Brut, printr-o decizie politică, o decizie a Parlamentului României, am şi spus faptul că România nu a plecat să facă cumpărături. Şi că îşi doreşte ca foarte mult din suma aceasta să se întoarcă în industria naţională de apărare”.

“Este un an în care am lansat procedura de achiziţie pentru cele patru corvete multifuncţionale care vor intra în înzestrarea Forţelor Navale Române. Condiţia de bază şi aici a fost ca aceste corvete să fie produse într-un şantier naval din România, prin cooperare şi prin transfer tehnologic”.

(Premierul şi ministrul Apărării din Croaţia) “au fost dornici să vadă avionul F-16, pe care armata română îl are deja în dotare, pentru că şi armata croată a achiziţionat 12 astfel de aparate din Israel. Şi vor avea nevoie de mentenanţă, vor avea nevoie de întreţinere, de exerciţii, iar România pune la dispoziţie o astfel de capabilitate, la Aerostar”.

“Proiectul pe care intenţionăm să-l dezvoltăm pentru transportorul blindat 8×8 Agilis este, de asemenea, un proiect în care putem intra în parteneriat pe Fondul de Apărare european, cu Bulgaria şi cu Germania”.

“…noi suntem încă în căutarea a încă patru aeronave F-16, în primă instanţă, ca să completăm escadrila pe care deja o avem. Avem câteva oferte foarte, foarte, interesante. Una dintre ele chiar din Israel…“.

“Guvernul României este foarte preocupat de această industrie de Apărare. Ne dorim să investim în industria de Apărare. Am văzut că sunt tensiuni, au fost protestatarii în stradă.N-am vrea să mai vedem vreodată asemenea lucruri”.

“România este un partener de nădejde în Alianţa Nord –Atlantică şi în parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. Pe toate palierele ne facem treaba. NATO numeşte lucrul acesta <cei trei C>”.

România este prezentă în teatrul de operaţii cu peste 700 de militari. Intenţia este de a analiza, de fapt solicitarea NATO este de a analiza creşterea numărului de militari, dar aceasta este strict o decizie politică a României“.

“Eu sunt extrem de mândru de militarii noştri atunci când am ocazia să întâlnesc un oficial. De pildă, pe secretarul Apărării James Mattis, şeful Pentagonului . De fiecare dată când ne-am întâlnit, a vorbit extrem de laudativ despre militarii români. Şi lucrul ăsta nu poate decât să ne bucure şi să ne dea încredere că armata României este cel mai bun ambasador al acestei ţări în momentul de faţă”.

Interviul integral acordat de ministrul apărării îl puteți urmări AICI

R.D.