38.7 C
București
joi, 5 august 2021 - 18:02

Măsuri speciale în toate spitalele din țară. Spitalele private pot fi incluse în rețeaua de suport

spot_img

Ministerul Sănătății a operaționalizat, de marți, Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura între spitale pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate coronavirusului.

„Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache, care a fost în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați.

În perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate. Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestonarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane.

Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare.

De asemenea, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase. Astfel, în functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care sa fie transferati pacienti din Spitalul de Boli Infecțioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistenta medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în rețeaua de Spitale de suport și spitale din alte județe preponderent cele cu Secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele spitale private, spitale aparținând MApN sau Ministerului Transporturilor.