4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 13:11
No menu items!

Cercurile mici ale puterii: Amica lui Kovesi, propusă pentru detașare la Ministerul Justiției

spot_img

Consiliul Superior al Magistraturii discută, joi, cererea ministrului Cătălin Predoiu, privind  detașarea judecatoarei Nicoleta Nolden, fostă Cristuș, de la Curtea de Apel București la Ministerul Justiției. Decizia va fi luată de Secția pentru Judecători, însă ordinea de zi nu menționează și funcția pentru care se solicită detașarea. 

În urmă cu 10 ani, Nicoleta Nolden, pe acea vreme Cristuș, a părăsit funcția de președinte al Judecătoriei Sector 1 pentru a fi numită consul la Bonn. Conform presei, aceasta este căsătorită cu un magistrat german. 

Fosta președintă a Judecătoriei Sectorului 1 era extrem de apropiată de Laura Codruța Kovesi, pe când aceasta din urmă ocupa funcția de procuror general al României.

În 2009, Nicoleta Nolden (fostă Cristuș) a trebuit să explice public controversele divorțului Anei Birchall, care susținea că i se înscenează despărțirea de soțul său, deși procedura nu permitea înregistrarea acțiunii decât dacă era depusă în nume personal de solicitant. 

Nicoleta Nolden este familiarizată și cu pozițiile în Executiv, fiind în trecut atât consilier al ministrului Cătălin Predoiu, în primul mandat al acestuia la Justiție, cât și consilier de stat în aparatul de lucru al fostului prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu.

Jurnaliștii Europa Liberă susțin că Nicoleta Nolden este colega de complet de judecată cu Alina Ghica, vicepreședinte al Curții de Apel București, dar și că locuiește mai mult în Germania. 

Câțiva membri ai CSM au solicitat fostului președinte, Lia Savonea, să declanșeze verificarea Nicoletei Nolden pentru trei decizii date de magistrat: a menținut în functie, după pensionare, un procuror din cadrul Sectiei Speciale, a menținut în funcție, după revocare, un secretar de stat la Ministerul de Interne și a anulat o decizie CSM care stabilea tragerile la sorți ale completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.