16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 15:13

Marș unionist la Chișinău, peste 50.000 de participanți. Galerie foto

spot_img

Peste 50 de mii de persoane, potrivit organizatorilor, au cerut duminică, la Chișinău, Unirea Republicii Moldova cu România, marcând împlinirea a 98 de ani de când Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României.

Marșul s-a desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Manifestanții au parcurs traseul de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” până la Gara feroviară, unde au depus flori la monumentul Deportărilor Staliniste, potrivit agenției Unimedia.

Înainte de marș, a avut loc Congresul de constituire a ”Sfatului Țării doi”, care s-a desfășurat la Palatul Național Nicolae Sulac. În timpul celor două manifestații, doi necunoscuți au anunțat minarea celor două obiective.

Sfatul Țării 2, forul reprezentantiv al unioniștilor din Republica Moldova, a adoptat foaia de parcurs a reunificării până în 2018.

Principiile esențiale ale acestui document sunt: obținerea consensului politic prin care partidele politice parlamentare convin asupra ideii de îndeplinire a reunificării, informarea partenerilor euroatlantici privind opțiunea națiunii române și explicarea avantajelor pe care reîntregirea României ar aduce-o lumii transatlantice și aprobarea de către Parlamentul de la București a principiilor reunificării.

La data de 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România. La 28 iunie 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. În prezent, sudul și nordul Basarabiei sunt parte a Ucrainei.

T.S.