18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:45
No menu items!

MApN: Nici o pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării

spot_img

Ministerul Apărării anunţă că nici o pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare pe baza noii legislaţii.

Normele metodologice pentru punerea în aplicare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016.

Astfel, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate în plată în baza actelor normative anterioare intrării în vigoare a acestei legi, devin pensii militare de stat. Acestea se vor recalcula, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie şi cu baza de calcul actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor, cu luarea în calcul a majorării cuantumului brut al soldelor funcţiilor de bază din luna decembrie 2015. Conform MApN, recalcularea se va face în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, iar drepturile vor fi acordate începând cu data de 01.01.2016.

În situaţia în care se vor constata diferenţe între cuantumul pensiilor recalculate şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare pe baza noii legislaţii.

comunicat MApN

Pe 9 decembrie, Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea unor articole din Legea 223/2015 privind pensiile speciale ale militarilor. Atunci au fost făcute modificări asupra bazei de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat, astfel încât să nu fie incluse diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer, compensaţiile lunare pentru chirie, alocaţiile de hrană, contravaloarea echipamentelor tehnice etc. Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special.

M. Nedelcu