2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 7:37
No menu items!

Mai mulți asistenți umanitari sunt judecați pentru spionaj în Grecia

spot_img

Douăzeci și patru de asistenți umanitari vor fi judecați, joi, pentru că ar fi ajutat migranți să ajungă în Grecia între 2016 și 2018. Inculpații se confruntă cu o serie de acuzații, printre care spionaj, fals și utilizarea ilegală a frecvențelor radio, scrie BBC.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat procesul ca fiind motivat politic, iar Amnesty International a numit acuzațiile „farse”.

Procesul va avea loc pe insula Lesbos, aflată în centrul crizei migrației.

Printre cei 24 de inculpați, dintre care 17 sunt cetățeni străini, se numără și refugiata siriană Sarah Mardini, sora înotătoarei olimpice Yusra Mardini.

Cele două au intrat în atenția internațională în 2015, după ce au împins barca refugiaților în siguranță atunci când motorul s-a defectat.

Sarah Mardini nu a avut voie să intre în Grecia pentru a se apăra și a fost forțată să urmărească procesul din Germania, unde i s-a acordat azil.

Procurorii susțin că asistenții umanitari, care erau afiliați unui grup de căutare și salvare, au monitorizat canalele radio ale Gărzii de Coastă grecești și au folosit un vehicul cu numere de înmatriculare militare false pentru a pătrunde în zonele restricționate din Lesbos.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă pedepse de cinci ani de închisoare.

Unii dintre ei sunt investigați și pentru o serie de alte infracțiuni, inclusiv trafic de persoane, iar dacă vor fi găsiți vinovați, ar putea risca pedepse suplimentare de până la 25 de ani.