19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 9:13
No menu items!

Magistraților li se extinde imunitatea și la COVID-19

spot_img

Procurorii, judecătorii și personalul instanțelor sunt scutiți de certificat verde la locul de muncă, potrivit unui amendament adus de PNL, USR și UDMR în ședința reunită a Comisiei Juridice și a Comisiei pentru Sănătate, la proiectul de Lege 454/2021 privind obligativitea certificatului verde la locul de muncă. Amendamentul a fost adoptat în comisii cu majoritate de voturi. Proiectul de lege cu tot cu amendamente a picat miercuri la vot în Senat și va ajunge în dezbatere la Camera Deputaților, forul decizional. 

„Prevederile prezentei legi nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispozițiile Legii nr. 114 din 28 aprilie 2021 privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de Covid-19„, prevede amendamentul adus chiar primului articol. 

Proiectul de lege, amendat poate fi consultat AICI. 

Potrivit Constituției și regulamentelor Camarei Deputaților și Senatului, proiectul de lege amendat, dar picat la vot, ajunge mai întâi în comisiile de specialitate, unde poate fi amendat din nou, și apoi la votul în plen. 

E drept că și justițiabilii duși la audieri sau cei care ajung în fața judecătorului, la procese nu au nevoie de certificat verde. 

„Prevederile H.G. nr.1130/2021 pentru modificarea anexelor nr.2 și 3 la H.G. nr.1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, justificate în contextul pandemic existent în România, nu vizează activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea. (…)În consecință, activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea se va desfășura în aceleași condiții ca și cele anterioare H.G. nr.1130/2021 atât în ceea ce privește actul de judecată și de urmărire penală, cât și ceea ce privește accesul justițiabililor în sediile acestora, cu respectarea strictă a regulilor de protecție luate de autorități în scopul limitării efectelor pandemiei”, a precizat CSM, luni, într-un comunicat de presă. 

Potrivit Constituției României, autoritățile și instituțiile din cadrul autorității judecătorești sunt Parchetele, instanțele și Consiliul Superior al Magistraturii. 

Ioana Theodoru