0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 6:23
No menu items!

Procurorii acuză 10 persoane în cazul incendiului de la Spitalul Piatra Neamț: 6 manageri de spital, două asistente și șeful secției ATI

spot_img

După un an de la incendiul izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț, în urma căruia au murit 10 pacienți intubați, bolnavi de Covid 19, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunță că s-a dispus continuarea urmăriririi penale față de 11 suspecți, mai precis 10 suspecți, persoane fizice, precum și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Este vorba despre cei șase manageri ai spitalului din Piatra Neamț, două asistente și medicul șef al secției de ATI, care ar fi făcut un raport favorabil după incendiu, ca să scape.

Acuzațiile sunt de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

“Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.

Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, se arată în comunicatul procurorilor.

PÎCCJ a mai stabilit că o lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

Procurorii Parchetului General au mai făcut, în acest dosar, peste 100 de audieri și au ridicat mii de documente de la spital, care sunt analizate alături de cele șase expertize de specialitate efectuate.

Marilena Nedelcu