13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 7:45
No menu items!

Ludovic Orban, atac fără precedent la Klaus Iohannis: „A jucat la cacealma”

spot_img

Ludovic Orban a lansat, marți, un atac fără precedent la președintele Klaus Iohannis, după ce, cu o zi în urmă, acesta l-a desemnat pentru funcția de premier pe președintele USR Dacian Cioloș. Orban a susținut, într-o conferință de presă, că Iohannis a făcut un joc „la cacealma” prin această desemnare. 

În plus,  Ludovic Orban a anunțat că miercuri, la ora 12.00, își va depune demisia de la președinția Camerei Deputaților și la parlament. De altfel, Orban a anunțat, imediat după pierderea șefiei PNL, renunță la funcția de președinte al Camerei Deputaților. Documentul i l-a înmânat însă noului președinte PNL, Florin Cîțu, care nu l-a depus la Camera Deputaților. 

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban: 

Din data de 1 septembrie, România se confruntă cu o criză politică provocată de Florin Cîțu, prin remanierea fără motiv a ministrului justiției și fără nicio informare prealabilă a coaliției de guvernare.

România se confruntă cu o criză sanitară gravă provocată de explozia de infectări cu Covid-19. România se confruntă cu o situație economică dramatică, care pune în pericol veniturile românilor din cauza creșterii prețurilor la energie, medicamente, alimente.

Criza politică trebuie să înceteze imediat pentru că România are nevoie de un guvern stabil, care să se ocupe de criza sanitară, criza economică care bate la ușă. Din păcate, decizia de ieri a președintelui este mai degrabă o cacealma, care nu numai că nu are ca efect rezolvarea crizei, ba chiar o adâncește. Este evident pentru toată lumea că, în ciuda bunelor intenții ale celor din USR, desemnarea lui Dacian Cioloș nu ține cont de situația politică din România și de pozițiile partidelor.

Vă spun de acum că este clar pentru orice om de bun simț că nici PNL, nici alte partide nu vor susține un Guvern Cioloș. Mă îndoiesc că președintele nu este conștient că Dacian Cioloș nu are nicio șansă să formeze o majoritate parlamentară. Această desemnare s-a produs din cauza faptului că nici PSD, nici PNL nu s-a prezentat la Cotroceni cu o propunere de premier. În ceea ce privește conducerea PNL, decizia de a nu se prezenta cu o propunere de premier este o decizie care practic a spus PNL în situația de a nu avea o propunere de premier și de a nu-i da șansa președintelui de a desemna un premier PNL.

Pentru conducerea PNL, cât și pentru președinte era perfect la îndemână o soluție care ar fi soluționat criza imediat, și anume desemnarea unui premier din partea PNL, altul decât Florin Cîțu, un premier care să fie o persoană decentă, o persoană onorabilă, o persoană care să recapete încrederea partenerilor de guvernare. Conducerea PNL, după ce joi a decis să se prezinte la Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Florin Cîțu, vineri, la nici 24 de ore după decizia BEx, și-a schimbat mandatul și a hotărât să nu se ducă cu nicio propunere la Cotroceni.
 

Nici USR, nici UDMR nu a contestat dreptul PNL de a desemna premierul. Cei care au luat decizia de a nu merge cu o propunere de premier sunt cei din gașca demolatoare, care se cramponează de persona lui Florin Cîțu, neînțelegând că acesta nu mai poate forma un Guvern.

Desemnarea lui Dacian Cioloș va adânci ruptura dintre PNL și USR. Sunt convins că intenția ascunsă din spatele acestei desemnări se ascunde dorința ca, la a doua desemnare, să fie desemnat, tot Florin Cîțu. Decizia prelungește criza.

PNL este inamicul public. Iohannis s-a prăbușit în încredere, iar orice om care intră pe pagina lui de Facebook își dă seama care e starea oamenilor. În 3 luni a fost făcută praf coaliția de guvernare iar șansa de a se forma o coaliție este aproape nulă. Cineva va trebui să dea socoteală pentru că a dat foc la țară. România și românii au fost lăsați fără apărare în fața pandemiei, a gravelor probleme economice și cineva trebuie să dea socoteală pentru că se întârzie la fondurile europene.

Fac un apel la Iohannis să revină cu picioarele pe pământ , să renunțe la ambiții și la jocuri, să înțelegă că Romînia are nevoie de un Guvern stabil. Să ofere soluții imediate la gravele probleme pe care le are România. Cine seamănă vânt, culege furtună.

Există 3 formațuni politice care si-au demonstrat majoritatea, care își doresc alegerile anticipate. Si USR-ul, după ce o să vadă ca e un eșec desemnarea lui Dacian Cioloș, o să-și dorească alegeri anticipate. Cu tot respectul pentru Dacian Cioloș și pentru buna intenție pe care o are în formarea Guvernului. O să fie evident că ruptura dintre conducera actuală a PNL și USR se va adânci, pentru că Guvernul condus de Cioloș nu o să treacă.

Trebuie să fii cu ochelari de cal, orb, să nu te uiți în partidul tău și să vezi că ai foarte mulți oameni decenți, serioși, care pot gira funcția de premier. Eu nu mă cramponez neapărat de propunerea formulată de parlamentari. Pe de altă parte, să te duci la negocieri când țara arde, la ușă stă un sac de probleme nerezolvate, să nu te duci să propui o soluție pentru rezolvarea crizei, mi se pare ceva de noaptea minții. Parcă cineva le-a spălat creierele, se duc ca orbeții către prăpastie.

Nu găsesc nici o explicație rațională pentru decizia președintelui. PSD a atins 35, AUR a crescut, chiar și USR. Singura formațiune politcă care s-a prăbușit este PNL. Nu înțeleg de ce președintele face așa cu PNL, care l-a susținut. Vrea să-și distrugă partidul care l-a susținut. Problema este că distrugerea PNL duce la lipsa oricărei perspective de guvernare a României.

Eu nu voi vota o a doua nominalizare a lui Florin Cîțu. Mai are 10 la sută cotă de încredere. Soluția Cîțu nu mai există, lucrul acesta este evident pentru orice om normal la cap.

Raluca Dan