12.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 4:51
No menu items!

Lotul Țărăndei a scăpat de răspundere penală după ce martorii au spus în fața judecătorului că au fost în Anglia cu părinții sau rudele

spot_img

Tribunalul Harghita a terminat de redactat sentința în urma căreia mulți interlopi din județul Ialomița au scăpat de răspundere penală după ce au fost trimiși în judecată de DIICOT pentru că ar fi traficat minori în Anglia, minori care ajunși acolo comiteau diverse infracțiuni.

Sentința pronunțată la mijlocul lunii februarie a scandalizat opinia publică stârnind discuții importante generate și de fapul că în Anglia toți cei implicați în traficul de minori din România au fost condamnați penal.

Motivarea obținută de Sursa Zilei este la fel de „interesantă” ca și verdictul dat de judecătorul care a soluționat speța.

Astfel, gruparea trimisă în judecată de DIICOT a reușit să amâne procesul atât de mult timp încât să prescrie răspunderea penală pentru infracțiunea de grup infracțional organizat, faptă care are prevăzute pedepse foarte mari iar ca termen de prescripție 10 ani de zile.

În rest, în ceea ce privește traficul de minori judecătorul își bazează sentința prin care a scăpat de răspundere penală gruparea trimisă în judecată de DIICOT pe seama faptului că în fața instanței martorii au spus că au plecat din țară cu părinții sau rudele.

”Cu caracter general valabil tuturor inculpaţilor urmărirea penală nu a reuşit să stabilească o legătură directă între  fenomenul de delicvenţă juvenilă de pe teritoriul Marii Britanii şi activitate infracţională a celor inculpaţi în această cauză. Martorii audiaţi atât în cursul urmăririi penale cât şi în faţa instanţei nu confirmă această stare de fapt şi în cazul acestui inculpat lipsa părţilor vătămate a îngreunat nu doar cercetarea judecătorească dar şi aşezarea acuzării pe un sprijin probatoriu solid având în vedere că  tratamentul la care se presupune că  au  fost supuse victimele ţine de esenţă, astfel că o infracţiune de trafic de persoane”, se arată în motivarea Tribunalului Harghita.

DIICOT nu ar fi reușit să demonstreze că procurile sunt false

Judecătorul spune că DIICOT nu ar fi reușit să indice în concret cum au fost falsificate procurile pentru minorii scoși din țară. ”Martorii Luciu Ioan, Teţ Călin Dănuţ s-au ocupat de transportul persoanelor de la Arad în Ungaria au confirmat că au efectuat transportul unor grupuri de persoane din judeţul Ialomiţa printre care erau şi minori dar nu au întâmpinat probleme legat de formalităţile la trecerea peste frontieră. Aceiaşi împrejurare este relatată şi de martorul Dănilă Marius Dorin, persoană care s-a ocupat în perioada respectivă de transportul persoanelor peste graniţă. Din aceste date se poate prezuma că minori au părăsit teritoriul României cu respectarea prevederilor art. 5 din Legea 21/1991 fie însoţiţi de părinţi fie pe baza unor procuri calificate de lucrătorii vamali ca fiind valide”, mai explică judecătorul de la Harghita.

Deși nu este deloc clar cum ar putea un lucrător vamal să stabilească, pe loc, dacă o procură este falsă mai ales dacă falsul este unul bine făcut.

”Minori înşiraţi în dreptul fiecărui inculpat nu au avut calitatea de victime în cursul urmăririi penale şi cei audiaţi în cursul cercetării judecătoreşti nu au dorit să dobândească o astfel de calitate declarând, cu excepţia martorului Strugurel Leonte, că au plecat de regulă însoţiţi de părinţi, că nu au fost obligaţi să cerşească sau să comită diferite infracţiuni de către nimeni, iar banii astfel obţinuţi au fost cheltuiţi în interes personal”, a susținut judecătorul în hotărâre.

”O parte considerabilă a martorilor, aşa cum s-a mai arătat, infirmă împrejurarea că au fost transportaţi de inculpaţi, Voicu Geneza a plecat împreună cu fraţii ei Voicu Samuel, Voicu Florin, Voicu Tudorel, Voicu Făgăduinţa, însoţiţi de părinţi în Anglia folosind ca mijloc de transport autocarul. Declaraţii similare au dat şi martorii Buceanu Vasile, Bujor Caragea Drăguşin Florica, Marin Constanţa, Sainea Viorel, Văduva Ionel,  Radu Vişinel, Marin Dănuţ Cornel”, a mai precizat magistratul care a judecat dosarul.

Cristi Ciupercă